Vse pecivo in piškote, ki so ostali nalomite ali narežite na manjše kose in razporedite po pekaču. Kakšne zažgane dele peciva pred tem seveda obrežite in zavržite. Potem postavite pekač v ohlajajočo se pečico, tam nekje na 70-80 stopinj s priprtimi vratci, da bo vlaga lahko izhajala. Po približno pol ure bo najbrž že dovolj suho, da boste kose v mešalniku zdrobili v težko pričakovane drobtine, ki jih uporabite v naslednjem receptu.
Sestavine:
- pol litra mleka
- 200 g sladkorja
- 200 g čokolade (vseh vrst)
- 100 g kokosa in še malo za posip
- 150 g maščobe (maslo, margarina, kokosova mast)
- 500 g piškotnih drobtin
- dodatki po okusu in željah (glej različice)
Priprava:
- Čokolado narežemo ali nalomimo na manjše kose. V lonec nalijemo mleko, dodamo maščobo, čokolado, sladkor, pristavimo. Ko so vse sestavine že lepo raztopljene, vmešamo kokosovo moko in segrevamo naprej, da mešanica zavre.
- Takrat takoj odstavimo s štedilnika in vmešamo piškotne drobtine. Krepko premešamo.
- Pekač najprej obložimo s papirjem za peko, s tako velikim kosom, da levo in desno sega čez rob modela. Tako bomo sladico lažje vzeli ven in jo razrezali. Potem na papir vlijemo pripravljeno zmes, jo pogladimo in posujemo s kokosovo moko. Damo v hladilnik za vsaj 2 uri.
- Dobro ohlajeno sladico vzamemo iz modela in narežemo na kocke, kockice, lahko jih vstavimo v papirnate košarice in podobno.
Različica: namesto kokosa vzemite enako količino mletih orehov ali mletih praženih lešnikov, pri lešnikih je vrhunsko, če jih za dve pesti pustite bolj grobo mletih ali celo narezanih in jih potresete v zmes sem in tja, da v ustih lepo zahrustajo. Za odrasle je pika na i, če zmes odišavite z rumom, likerjem ali ohlajeno pravo kavo. Če je tekočine več kot za žlico, to upoštevajte pri količini mleka.