Namig za četrtkov posladek: Kokosove kocke

Priprava vam bo vzela 10 minut, čas hlajenja vsaj 2 uri, brez peke, primerno za pravokoten model za narastke.

Objavljeno
07. december 2015 13.29
Mojca Koman
Mojca Koman

Vse pecivo in piškote, ki so ostali nalomite ali narežite na manjše kose in razporedite po pekaču. Kakšne zažgane dele peciva pred tem seveda obrežite in zavržite. Potem postavite pekač v ohlajajočo se pečico, tam nekje na 70-80 stopinj s priprtimi vratci, da bo vlaga lahko izhajala. Po približno pol ure bo najbrž že dovolj suho, da boste kose v mešalniku zdrobili v težko pričakovane drobtine, ki jih uporabite v naslednjem receptu.

Sestavine:

 • pol litra mleka
 • 200 g sladkorja
 • 200 g čokolade (vseh vrst)
 • 100 g kokosa in še malo za posip
 • 150 g maščobe (maslo, margarina, kokosova mast)
 • 500 g piškotnih drobtin
 • dodatki po okusu in željah (glej različice)


Priprava:

 1. Čokolado narežemo ali nalomimo na manjše kose. V lonec nalijemo mleko, dodamo maščobo, čokolado, sladkor, pristavimo. Ko so vse sestavine že lepo raztopljene, vmešamo kokosovo moko in segrevamo naprej, da mešanica zavre.
 2. Takrat takoj odstavimo s štedilnika in vmešamo piškotne drobtine. Krepko premešamo.
 3. Pekač najprej obložimo s papirjem za peko, s tako velikim kosom, da levo in desno sega čez rob modela. Tako bomo sladico lažje vzeli ven in jo razrezali. Potem na papir vlijemo pripravljeno zmes, jo pogladimo in posujemo s kokosovo moko. Damo v hladilnik za vsaj 2 uri.
 4. Dobro ohlajeno sladico vzamemo iz modela in narežemo na kocke, kockice, lahko jih vstavimo v papirnate košarice in podobno.

Različica: namesto kokosa vzemite enako količino mletih orehov ali mletih praženih lešnikov, pri lešnikih je vrhunsko, če jih za dve pesti pustite bolj grobo mletih ali celo narezanih in jih potresete v zmes sem in tja, da v ustih lepo zahrustajo. Za odrasle je pika na i, če zmes odišavite z rumom, likerjem ali ohlajeno pravo kavo. Če je tekočine več kot za žlico, to upoštevajte pri količini mleka.