Odprta kuhinja: Bezeg, dišeča čipka na krožniku

Prav zdaj cveti in se ponuja ...

Objavljeno
30. maj 2015 17.53
Recepta in fotografiji Guliver/Stockfood
Recepta in fotografiji Guliver/Stockfood

Letos se pa ne omejimo samo na kultne ocvrte bez­gove cvetove. Prav zdaj množično cvetijo v vsej svoji opojni čipkasti lepoti; nekaj je imamo lahko tudi na krožniku.

Bezgove tortice

Za 8 modelov za kolačke s premerom približno 10 centimetrov in nekaj potrpežljivosti

Testo:

200 g moke, 150 g masla, 75 g sladkorja, jajce

ščepec soli, stopljeno maslo za modele

moka za delovno površino, suhe stročnice za slepo peko

Nadev:

150 g marcipana, 4 velike žlice bezgovega sirupa, 250 g skute, 100 g kisle smetane, 3 jajca, neolupljena pomaranča

2 veliki žlici vaniljevega sladkorja, 2 veliki žlici sladkorja

velika žlica koruznega škroba

okras

200 ml smetane, 2 veliki žlici bezgovega sirupa, bezgovi cvetovi

Priprava:

Za testo vse sestavine zgnetemo v gladko testo. Zavijemo ga v plastično folijo in pustimo stati približno 30 minut.

Pečico segrejemo na 180 stopinj.

Modele za kolačke premažemo z maslom. Testo razvaljamo na pomokani delovni površini, izrežemo kroge s premerom približno 9 do 10 centimetrov in jih postavimo v modele. Obložimo s papirjem za peko in napolnimo s suhimi stročnicami. Nato jih v pečici pečemo približno 10 minut. Vzamemo iz pečice, odstranimo suhe stročnice in papir ter počakamo, da se ohladijo.

Medtem damo marcipan in sirup v skledo ter dobro zdrobimo z vilicami (po potrebi ga lahko malo segrejemo).

Zmešamo skuto, kislo smetano, jajca, naribano lupino pomaranče, vaniljev sladkor, sladkor in škrob. Dodamo marcipan in nadev stresemo v modele za kolačke.

Spet jih postavimo v pečico in pečemo približno 25 minut. Vzamemo jih iz pečice, počakamo, da se malo ohladijo, jih previdno vzamemo iz modelov in počakamo, da se popolnoma ohladijo.Smetano dobro zmešamo s sirupom. Na vsak kolaček damo nekaj smetane in jih postrežemo okrašene z bezgovimi cvetovi.