Uganili ste – kot se spodobi za jesenski oktober, so na vrsti buče. Pa ne tiste, izrezane za noč čarovnic, ki smo jih tako hitro posvojili in uvozili z one strani luže.
Da o »maškarah« na zadnjo noč oktobra ne izgubljam besed. Mimogrede, ali sploh vemo, kaj pomeni angleška beseda hallowe'en? Beseda izhaja iz »All Hallow Even«, kar pomeni večer vseh svetih. Buča, kot neločljiva podoba zadnje oktobrske noči, pa ni nič drugega kot dober ameriški marketing. Pri nas so starejši v ne tako daljnji preteklosti buče izrezovali in vanje postavljali sveče samo zato, da so strašili otroke. Na misel mi pride še reklo, ki sem ga nekoč slišala iz ust starejše ženice: »Amerikanski denar je tako kot krompir – samo za eno leto.«
Buče so prišle v našo kulinarično zakladnico nekje v 17. stoletju, ko se prvič omenja pridelava bučnega olja na slovenski zemlji. V Mehiki so odkrili semena buč iz 7. stoletja pred našim štetjem, v Evropo pa so jih prinesli mornarji, kakopak. O botaničnih lastnostih ne bom pisala, najpomembnejša je delitev buč na poletne in zimske. Sezona poletnih se je iztekla, v prihodnjih mesecih bodo v kulinariki kraljevale zimske. Vemo pa, da jih danes srečamo v celi vrsti barv, oblik, tekstur in okusov. Zato tudi v receptih ne omenjam posebej vrste, uporabljene pa so samo buče z oranžnim mesom (bimbo, muškatna, hokaido ipd.). Izberite tisto, ki ima za seboj najmanj kilometrov.
Ker buča v kulinariki še zdaleč ni samo bučno olje, fina semenka za solato in kremna juha, vas bom danes poskušala navdušiti za pregrešno dobro pito z bučo in čokolado. Najboljša je še vroča, takoj iz pečice, ko se čokoladni nadev rahlo pocedi kot iz pravega sufleja. Klasično bučno juho sem navdahnila z malo tajske kuhinje, jo zakuhala s kokosovim mlekom, arašidi in ingverjem. Poskusite ji dodati še svež rdeč čili za ogenj v ustih. Če pa vam je od prejšnjega večera ostalo kaj pečenega kostanja, ga lahko nadrobite vanjo namesto arašidov. Priprava oranžnih njokov vzame malo več časa, ampak trud se poplača. Losos (fin je tudi dimljen), belo vino, svež koromač in zrnca granatnega jabolka poskrbijo za jesensko barvitost na krožniku in imeniten preplet okusov za brbončice. Da se gospa buča dobro ženi s sladkimi datlji in hkrati koketira s svežim avokadom, bo potrdila jesenska solata. V njihovo družbo pa sem povabila tudi prve mandarine in zadnje lističe sveže mete.
Jesen je res radodarna z barvami, okusi in podobami. Namesto v nakupovalni center po kostum čarovnice zavijte raje v gozd. Buče izrezujte zato, da se boste zabavali s svojimi ljubimi. Tistim, ki jih pogrešate, pa prižigajte luč v srcu, da ne bodo smetnjaki na pokopališčih preveč polni v prvem tednu novembra.