Odprta kuhinja: Creme brulee

Gostje bodo očarani. Za štiri osebe vam bo priprava vzela 10 minut, čas kuhanja je potem še 35-40 minut, ohlajanje pa traja 1 uro.

Objavljeno
11. december 2015 12.25
Mojca Koman
Mojca Koman
Creme brulee


Sestavine:

  • 100 ml mleka
  • 300 ml sladke smetane
  • 40 g sladkorja v prahu
  • vrečka vaniljevega sladkorja
  • 4 rumenjaki
  • vsaj 4 žlice rjavega sladkorja


Priprava:

  1. Pripravimo pravokotni pekač za narastke, vanj postavimo 4 modelčke za creme brulee. Pečico vklopimo na 150 stopinj.
  2. V posodi stepemo rumenjake s sladkorjem v prahu in vaniljevim sladkorjem v penasto zmes.
  3. V kozico nalijemo mleko in ga segrejemo skoraj do vrenja. Vanj zlijemo rumenjakovo zmes in nad šibkim ognjem kuhamo še kakšno minuto ali dve, da se krema nekoliko zgosti. Pazimo, da ne zavre.
  4. Zmes odstavimo in primešamo sladko smetano. Nalijemo v modelčke, zložene v pekaču, in vanj prilijemo vodo, ki naj sega do polovice modelč­kov. Postavimo v pečico za 35-40 minut.
  5. Skuhano kremo vzamemo iz pečice, ohladimo in ohlajeno pospravimo v hladilnik.
  6. Ko jo želimo postreči, na vrh vsake potresemo žlico do dve rjavega sladkorja in ga z namiznim gorilnikom (pred gosti) ali v pečici pod vklopljenim žarom karameliziramo.