Odprta kuhinja: Domača jabolka

Zdaj je čas za slovenska jabolka.

Objavljeno
04. oktober 2015 18.23
Recepta Guliver/Stockfood
Recepta Guliver/Stockfood

Po vsej Sloveniji potekajo promocijske akcije, od predstavitev do obiranja in dnevov odprtih vrat. Kogar zanima, naj pogleda seznam na spletni strani lokalna-kakovost.si. Prav imajo vsi, ki se trudijo s tem: domače, bližnje, sveže. To je tisto, kar hočemo od hrane. Za spodbudo dva dobra recepta, če vam kaj ostane v gajbici.

Jabolčna zloženka (trifle)

Za štiri. Čas priprave: 45 minut. Lahka priprava

Potrebujemo:

1–2 žličke koruznega škroba

100 ml suhega belega vina (ali 100 ml jabolčnega soka)

3 žlice vaniljevega sladkorja

2–3 olupljena in narezana jabolka

100 ml jabolčnega soka

2 žlici med

sok ene limone

200 ml smetane

80 g nadrobljenih piškotov amaretti

4 žličke calvados

mleti cimet

 

Priprava:

Škrob zmešamo z vinom in 2 žličkama vaniljevega sladkorja. Jabolka stresemo v mešanico jabolčnega soka, medu in soka limone ter vse skupaj zavremo. Dodamo škrob z vinom in ves čas dobro mešamo. Ko se zgosti, odstavimo in pustimo, da se ohladi.

V smetano vsujemo preostanek vaniljevega sladkorja in jo stepemo. Na stran damo 4 jabolčne krhlje iz jabolčnega kompota, preostanek pa nalijemo v kozarce. Potresemo s polovico drobtin, ki smo jih naredili iz piškotov, in dodamo nekaj kapljic calvadosa.

Dodamo polovico stepene smetane, na vrh pa položimo jabolčne krhlje. Vse skupaj potresemo s preostankom piškotnih drobtin. Dodamo še preostanek smetane, potresemo s cimetom in ponudimo.

 


Zloženka je ne le okusna, temveč tudi zelo lepa. Foto: Guliver/Stockfood.