Slaščice s sadjem so vedno na sporedu: ko je sadja veliko, na primer zdaj, jeseni, ali takrat, ko ga je treba na hitro porabiti: recimo spomladi, da se znebimo zadnjih zalog iz kleti. Poleti je v igri sveže jagodičje, ki zori hitreje, kot nam ga uspe jesti, jeseni pa predvsem jabolka, hruške, slive, vse do fig in grozdja.
Vsega sadja pač ne gre shraniti v klet za zimo ali zamrzniti, posušiti, vložiti. Nekaj je vedno takega, ki ga moramo majceno obrezati, je morda preveč zrelo, že uvelo oziroma ni optimalno za postopke konzerviranja. Ali ga je preprosto preveč. Takrat je skoraj bogokletno doma pripravljati kremšnite ali čokoladno torto, na jedilniku se v takih trenutkih znajdejo jabolčni zavitek, jabolčna pita in podobne sočne sadne slaščice.
Jajca, sladkor, moka, maslo ali druga maščoba so osnovne sestavine za sadne kolače. Skuta ali mandlji, orehi in krepke začimbe so za odličnejši okus. Če je na voljo še primeren recept, potem je sladica kot pika na i ob kosilu hitro nared. Še največ imamo opravka z lupljenjem, čiščenjem in rezanjem sadja, a za to delo lahko hitro dobimo male pomočnike. Najbrž pa jim bomo morali »plačati« z najboljšim kosom. :-))
Koristni nasveti:
Sadne slaščice so sočne, a zato manj obstojne. Na sobni temperaturi se obdržijo en dan, v posebnih primerih največ dva. Hranite jih v hladilniku, pospravljene v škatli za pecivo ali pokrite s folijo, papirjem.
V testu s pecilnim praškom ob stiku z vodo steče kemijska reakcija med natrijevim hidrogenkarbonatom (jedilna soda ali soda bikarbona) in kislino, pri kateri je glavni produkt ogljikov dioksid. Ste vedeli, da mora, potem ko ste pomešali suhe in mokre sestavine iz recepta, testo takoj v vročo pečico, drugače pecilni prašek izgubi rahljalno moč?
Nadomestek pecilnemu prašku je vinski kamen s trgovinskih polic. Gre prav tako za mešanico jedilne sode in kisline, le da je tu kislina točno znana – vinska kislina in njen izvor v vinski kleti.
Za rahljanje lahko uporabite tudi zgolj jedilno sodo, vendar le v testu z jogurtom, kislim mlekom, pinjencem, sirotko, limonovim sokom. Na pol čajne žličke sode dodajte 250 ml mlečnega izdelka ali žlico limonovega soka.
Rahel biskvit povsem brez dodatkov? Potrebujete močan mešalnik ali metlico za stepanje in krepke roke.
Pita z grozdjem
Osvežilna; priprava 10 minut, počitek 30 minut, čas peke 25 minut, čas kuhe 5 minut, ohlajanje pred postrežbo vsaj 3 ure
Za testo:
150 g masla
150 g sladkorja
225 g moke
25 g mletih lešnikov
Nadev:
2 vrečki mešanice za vaniljev puding
liter mleka
4 žlice sladkorja
vsaj 0,5 kg mešanega grozdja (raje z manjšimi jagodami)
Preliv in okras:
vrečka prozornega preliva za torte ali vrečka želatine ali 3–4 lističi želatine in voda, sok ali vino po navodilih z vrečke, v skrajnem primeru razredčena svetla marmelada
Priprava:
Iz moke, lešnikov, sladkorja, masla in 1–2 žlic vode zgnetemo krhko testo kot za piškote. Ovijemo ga v vrečko ali folijo in shranimo v hladilnik za pol ure.
Model za pito namastimo. Pečico vklopimo na 180–200 stopinj.
Testo razvaljamo in položimo v model. Večkrat prebodemo z vilicami, nanj položimo papir za peko ter potresemo s suhim fižolom in slepo spečemo v vroči pečici. Najprej pečemo 15 minut, nato odstranimo papir s fižolom in pečemo še 10 minut. Testo naj bo povsem pečeno. Pustimo, da se ohladi.
Medtem skuhamo puding po navodilih z vrečke. Kuhanega med mešanjem ohladimo do mlačnega.
Grozdje očistimo, večje jagode razpolovimo.
Na ohlajeno testo nalijemo puding in ga poravnamo. Povrhu potresemo z grozdjem in pustimo, da se ohlaja naprej.
Želatino ali preliv za torte raztopimo v tekočini po navodilih iz vrečke. Prelijemo po grozdju in slaščico pokrijemo in pospravimo v hladilnik za vsaj 3 ure, da se puding zares učvrsti.
Opomba: Tokrat je testo brez jajc, lahko pa naredite klasično z dodatkom 1–2 rumenjakov.
Koristen nasvet:
Puding se mora gotovo strditi. Hitenje tu ne pomaga.