Kako simpatično: Marie se je rodila kot rojstnodnevna torta za Božičnikovo hčerko, vendar je potem »zbezljala« in se podala v ambicioznejše vode sodobnejšega slaščičarstva. »Žena je hotela zelo pisano torto, pa sem pomislil, da bi lahko zmešal okuse, ki so jih imeli ljudje najraje pri naših sladoledih: mango, pasijonka, pistacija, čokolada, malina. Po več testiranjih smo jih pravilno razporedili, tako da nobeden ne prevlada in seka po drugih, ampak se povezujejo in dopolnjujejo.«
In res: natančno odrezan košček torte pokaže, da niso vse plasti enako debele, ampak natančno toliko, kolikor morajo biti glede na jakost okusa. Vse skupaj pa počivajo na podstavku iz hrustajočega vaflja s čokolado. Seksi, ni kaj. Treba je priznati, da je ta sicer nasitna tortica v ustih kot svila: malinov žele ravno prav zakisli, ne prevladuje nad čokolado, ne prekriva, kislost pasijonke in sladkost manga sta ena zgodba.
Francosko-japonski slog
Ko so jo postregli prvič, za otroke, ni bila taka: imela je še belo in mlačno čokolado, več maline – pomembno pa je, da so bili povabljenci na rojstnem dnevu navdušeni. Ko se je torta razvijala, so najprej izginile žive barve, ki sicer privlačijo otroke: roza, bela, živo rumena, nastala pa je mešanica, kot bi jo jeseni utegnili najti v gozdu. Božičnik je od tod naprej delal po svojem okusu: torta ni presladka, je sodobna, je pa treba povedati, da je bila za pripravo kar trd oreh: vsi ti različni musi in kreme se namreč različno obnašajo, tako da je bilo treba kar nekaj poskusov, preden je slaščičarka ujela pravo trdoto – in še do današnjih dni, kot je bilo razumeti Božičnika, jo pripravlja samo ena oseba. Je pa z razvojem postajala vse manj podobna tortam, kot jih imamo v glavi in ki so preobložene s smetano in predebelimi biskviti ter zagatnimi nadevi, in se približala lahkotni rezini: to je francosko-japonski slog, se nasmeje Božičnik.
Moderno: brez glutena
Na drugo mesto Sladke Istre se je uvrstil Moulin Rouge: torta brez glutena, z lešnikovim biskvitom, čokoladnim ganachem, kremo iz maline ter dvema različna čokoladnima musoma: eden je lahek, samo smetana in čokolada, drugi malo bolj krepak, z jajci. Moulin Rouge je novejša torta, letošnji model iz te slaščičarne, medtem ko Marie strežejo že kaki dve leti, pove Božičnik.
Francoske slaščice?
Z zimo pridejo torte
Kaj imajo še razburljivega v načrtu? Grega Božičnik omenja tortico z zelenim čajem in čokolado, pa črni sezam z jogurtom in višnjami. Zdaj je namreč sezona, ko je treba razmišljati, kaj bo privlačno decembra, ko se tort proda največ, sladoleda pa nič več. Opaža, da se je ta razmislek v letih, odkar poleg drugih lokalov vodi še slaščičarno, spreminjal: ko je odpiral markantni sladki butik – notranjost je pretežno črna –, si je predstavljal, da bodo ljudje bolj navalili na francoske slaščice. Pa se je moral korigirati in zdaj je recimo torta Marie, tokratna zmagovalka, pravzaprav vrhunec priljubljenosti. »Slovenci smo komplicirane stranke, za nas tu pa je še bolj zapleteno, ker je veliko tujih obiskovalcev,« opisuje lokacijo na eni najbolj družabno prometnih točk Ljubljane. »Sladoled se sam prodaja in me sploh ne skrbi zanj, ker je tu tak pretok gostov. Pozimi pa je lahko ulica prazna tudi tri mesece,« opisuje, zakaj ljudje bolj ne poznajo te slaščičarne.