Sredin namig za kosilo: Gluhi štruklji

Gluhi štruklji v prevodu pomenijo štruklje brez nadeva. Priprava zanje vam bo vzela 1 uro, čas kuhanja pa še 20-25 minut.

Objavljeno
24. december 2015 11.17
Posodobljeno
30. december 2015 11.00
Mojca Koman
Mojca Koman
Sestavine:
  • 400 g moke in še malo po potrebi
  • pol kocke kvasa
  • približno 3 dl vode
  • žlička soli


Priprava:

  1. Zgnetemo kvašeno testo in ga pustimo vzhajati 1 uro, da naraste na dvojno velikost.
  2. Kvašeno testo razdelimo na 4-6 kosov, vsakega oblikujemo v štručko za tri prste debelo in pustimo vzhajati na toplem 10 minut.
  3. Medtem v večji in širši lonec nalijemo vodo do polovice, jo solimo in pristavimo.
  4. V krop previdno polagamo vzhajane štručke z zgornjo stranjo navzdol, pokrijemo, in ko spet zavre, kuhamo nad šibkim ognjem 20 minut.
  5. Kuhane gluhe štruklje vzamemo iz lonca, jih narežemo na rezine ali kose in ponudimo ob golažu ali mesu v omaki, zabeljene z maslenimi drobtinicami ali praženo čebulo. Zraven ponudimo veliko skledo radičeve solate.


Koristen nasvet: Čas prihranite, če naredite testo dan prej in ga shranite v hladilnik.