Odprta kuhinja: Imejte krompir

Krompir je kar pomemben del zgodovine človeštva. Zakaj ne bi torej z njim končali leta 2015 ali začeli novo?

Objavljeno
24. december 2015 10.55
Saša Drobnič Škrjanec
Saša Drobnič Škrjanec
Krompir. Začelo se je, pravijo viri, s plodovito cesarostjo Marijo Terezijo, ki je ukazala saditi krompir tudi v naša tla, da bi omejila lakoto. Tedanji kmetje so se menda upirali tej novi »strupeni« rastlini in so nasade veselo uničevali. Pa je njena cesarost dala postaviti kar oborožene vojake, da so branili njive. In ti vojaki so imeli srečo, ker jim ni bilo treba na pravo fronto. Imeli so krompir! Srečo!

Krompir je kar pomemben del zgodovine človeštva. Gojiti so ga začeli na perujskih planotah, pravijo, da že pred vsaj desetimi tisočletji. Iz njega so delali moko in je bil osnova za preživetje v hladnem visokogorskem podnebju. Jezik južnoameriških Indijancev Kečua (Quechua) tako pozna čez tisoč besed za krompir in krompirjeve jedi. Evropejci so ga najprej sprejeli kot okrasno rastlino. Ljudstva nekaterih otokov južnega Atlantika pa so njegove gomolje uporabljala kar kot osnovno plačilno sredstvo. Krompir je bil tudi prva zelenjava, ki jo je ameriškim astronavtom uspelo vzgojiti v vesolju.

Zakaj ne bi torej z njim končali leta 2015 ali začeli novo? Male krompirjeve pite so prav slastno hrustljave in se kar stopijo v ustih. Krompirjevi polpeti povežejo okus čebule, krompirja in trdega sira. Ko boste spomladi imeli pri roki svež pehtran, poskusite še to malo drugačno kombinacijo. K srednje pečenemu kosu dobro uležanega rdečega mesa pa postrezite mešanico krompirja in lupinic agrumov. Nikoli si ne bi mislili, kakšen okus razvijejo vsi skupaj. Jaz sem dodala še vijoličast krompir, tako malo za hec. Ne vem pa, zakaj moje šale naši otroci niso razumeli in so se prav pošteno zmrdovali nad vijoličastimi odtenki na krožniku.

Za »grande finale« pa še torta iz sladkega krompirja, ki je sicer kar precej oddaljen sorodnik krompirja, čeprav si delita ime. No, torta je božanska tudi zaradi kombinacije nepogrešljivih zimskih dišav cimeta, koriandra in muškatnega oreščka.