Odprta kuhinja: Irski multitalent

... za vas kuha svoje najljubše jesenske jedi.

Objavljeno
20. oktober 2015 12.15
R. O. K.
R. O. K.

Donal Skehan je bloger, fotograf in televizijec. Ravno se je začasno poslovil od programa Food Network, kjer je nekaj petkov zapored raziskoval vietnamsko hrano. Januarja se vrača z novimi oddajami, da ga do takrat ne boste pozabili, pa je za Odprto kuhinjo prispeval tri sezonske, jesenske recepte.

To pa je CV: ne samo da je priljubljeni obraz, ki ga pri nas vidimo na kanalu Food Network. Je tudi vrhunski fotograf za hrano, ki je objavljal v nekaterih prestižnih revijah, bloger, do nedavnega pa je imel tudi svoj kanal na Youtubu, ki je bil tako priljubljen, da si ga je priključil nekdo še bolj priljubljen: zdaj je del FoodTube Networka Jamieja Oliverja. Donal mu je s svojim kanalom pridobil 220 tisoč naročnikov.

Na Food Networku se je ravno iztekla Donalova serija, v kateri je raziskoval vietnamsko kuhinjo, vendar se januarja vrača z novo. V vmesnem času pa se je mudil celo v naši soseščini: raziskoval je okuse hrvaške Istre.

Vse, kar počne, izvira iz njegovega okolja; njegova družina je z živilsko industrijo povezana že več kot 60 let, tako da je bila krepka domača hrana vedno način njihovega življenja, je povedal mladi Dublinčan, ki se je pisanju bloga posvetil leta 2007, kmalu zatem pa so mu že ponudili pogodbo za prvo knjigo.

Da pa to ne bi bilo vse: je tudi glasbenik. S svojo skupino Industry se je z dvema singloma zavihtel na vrh irske lestvice najbolj priljubljenih.

Če to ni multitalent ...

 

Govedina v omaki iz guinnessa

Popolna jed za hladne jesenske dni. Za šest jedcev

Sestavine:

1–2 veliki žlici olja

1 kg govejega plečeta

1 čebula, 2 stroka česna

2 korena, 2 stebli zelene

150 ml goveje jušne osnove

500 ml piva Guinness

sol in grobo mlet poper, lovorov list

30 g navadne moke

 

Priprava:

V veliki posodi segrejemo olje in po etapah popečemo na kocke narezano meso. Popečeno prestavimo na krožnik. V posodo po potrebi dodamo še nekaj olja in na njem popražimo sesekljano čebulo in na grobo narezano korenje in zeleno. Nato v posodo vrnemo meso in dodamo sesekljan česen.

Meso zalijemo z jušno osnovo in pivom Guinness, dodamo lovorov list in začinimo. Pustimo rahlo vreti uro in pol, da tekočina nekoliko povre.

Če omaka ni dovolj gosta, odlijemo sok v drugo posodo. Nekaj ga nalijemo v manjšo ponev, premešamo z moko, segrejemo in pustimo vreti, da dobimo gladko kašasto zmes. Dodamo preostali sok. Spet pustimo rahlo vreti, da nastane gosta omaka, to pa spet prelijemo čez meso.

 

Namig: Postrezite s krompirjevim pirejem ali hrustljavim kruhom, lahko kot omako ali pa jed nadgradite in uporabite kot nadev za zelo okusno pito. Bodite pozorni na to, da bo meso res mehko, saj se večji kosi kuhajo dlje.