Odprta kuhinja: Jesenska uteha

Poletje se poslavlja in marsikoga to navdaja z melanholijo.

Objavljeno
23. september 2015 09.35
Recepti in fotografije Guliver/Stockfood
Recepti in fotografije Guliver/Stockfood

Tokrat vam predstavljamo tri recepte hrane za tolažbo: ravno prav krepke, ravno prav zdrave, ravno prav okusne, da človeku povrnejo voljo do življenja v prvih jesenskih meglah.

Pita z muškatno bučo, ovčjim sirom in slanino

Za pito s premerom približno 24 centimetrov. Čas priprave: 50 minut, čas mirovanja: približno 30 minut, čas peke: približno 45 minut, srednje težka priprava

Testo:

približno 250 g pirine moke tip 630, čajna žlička soli

150 g hladnega masla, rumenjak

mehko maslo za pekač, moka za delovno površino

Nadev:

približno 600 g muškatne buče

12 rezin slanine, 150 g ovčjega sira, denimo pekorina, sol, poper

 

Priprava:

Za testo zmešamo moko in sol, ju stresemo na delovno površino in na sredini naredimo luknjo. Okoli nje razporedimo majhne kose masla, v sredino stresemo jajčni rumenjak.

Z večjim nožem nasekljamo naložene sestavine, nato jih hitro pregnetemo v gladko testo. Ovijemo ga s folijo in ga postavimo v hladilnik za približno 30 minut.

Medtem bučo olupimo, razpolovimo in jo narežemo na tanke rezine. Slanino popečemo v ponvi, da postane hrustljava. Sir narežemo na majhne rezine.

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Pekač za pito (ali pekač za torto s premerom 24 centimetrov) namažemo z maslom.

Testo vzamemo iz hladilnika in ga odrežemo približno dve tretjini. Preostalo tretjino vrnemo v hladilnik.

Na pomokani površini razvaljamo testo približno 2 mm debelo. Prenesemo ga v pekač in pustimo, da visi čez robove. Obložimo ga z rezinami buče, nato z rezinami slanine in potresemo s sirom. Nadev solimo in močno popramo.

Na tanko razvaljamo še preostalo testo in z njim prekrijemo nadev. Rob spod­njega testa zavihamo čez zgornje in dobro stisnemo. Povrhu nekajkrat prebodemo z vilicami.

Pito pečemo približno 45 minut, do zlato rjave barve. Ponudimo toplo.