Domačni okus po maslenem, združen z okusi jesenskega izobilja. Hrana za tolažbo v melanholičnih dneh je kruh z maslom.
Bučni kruhkiZa 12 do 14 kolačkov. Čas priprave: 40 minut, čas peke: 45 minut, srednje težka priprava.
Potrebujemo:
250 g buče, denimo hokaido
strok česna
60 g zmehčanega masla
velika žlica karija v prahu
sol, rdeč čili
2 mladi čebuli
250 g moke
2 veliki žlici pecilnega praška
50 g naribanega sira
približno 100 g jogurta
moka za delovno površino
zmehčano maslo za pekač
1 rumenjak
Priprava:
Meso buče narežemo na kocke. Česen olupimo in ga drobno sesekljamo. Skupaj s kockami buče ga prepražimo v majhni ponvi, v kateri smo segreli veliko žlico masla. Dodamo kari v prahu in dolijemo malo vode. Solimo, pokrijemo in dušimo 20 minut, da se buča dobro zmehča. Nato odstranimo pokrovko, da tekočina popolnoma izpari. Z mešalnikom dobro pretlačimo in pustimo, da se ohladi.
Čili razpolovimo in drobno sesekljamo. Mlado čebulo operemo, očistimo in prav tako drobno sesekljamo.
Pečico vključimo na 200 stopinj Celzija.
Premešamo moko, pecilni prašek, sir, ščepec soli, preostalo maslo, pretlačeno meso buče, čili, mlado čebulo in toliko jogurta, da nastane gladko testo, ki ga brez težav pregnetemo. Gnetemo samo toliko časa, kolikor je nujno. Nato s pomokanimi rokami oblikujemo 12 do 14 okroglih kruhkov. Drugega zraven drugega jih zlagamo na okrogel pekač, premazan z maslom. Rumenjak zmešamo z dvema velikima žlicama vode in z njim premažemo kruhke. V vroči jih pečici pečemo približno 20 minut, da postanejo zlato rjavi.
Počakamo, da se kolački ohladijo, in jih postrežemo z maslom.
Za štiri. Čas priprave in peke: 1 ura, čas mirovanja: 30 minut, lahka priprava, narastka ne smete zamrzniti
Potrebujemo:
8 rezin kruha
55 g masla
175 g koščkov čokolade
2 čajni žlički mletega cimeta (po želji)
400 ml mleka
2 jajci
55 g sladkorja
Priprava:
Pekač za narastek rahlo premažemo z maslom.
Vse rezine kruha po eni strani namažemo z maslom in jih diagonalno prerežemo na pol. Pekač obložimo s kosi kruha tako, da so namazane strani obrnjene navzgor, nato dodamo plast koščkov čokolade. Po želji jih lahko potresemo s cimetom, nato spet naložimo plast kruha in koščke čokolade ter potresemo s cimetom, dokler ne porabimo vsega kruha. Končamo z njim.
V ponvi na šibkem ognju segrejemo mleko skoraj do vrenja, vendar ga ne prevremo. Dobro stepemo jajci s tri četrt sladkorja, da postane zmes svetla in penasta. Dodamo toplo mleko in dobro premešamo, nato prelijemo jajčno kremo čez plasti kruha in potresemo s preostalim sladkorjem. Pustimo, da se napajajo približno 30 minut.
Pečico vključimo na 180 stopinj. Pečemo od 30 do 40 minut, da se jajčna krema strdi in nastane zlato rjava skorja.