Kremna orehova juha
Tudi za vegetarijance. Čas priprave: 20 minut, čas kuhanja: 20 minut, lahka priprava.
Sestavine za štiri krožnike:
- 2 čebuli
- 200 g orehovih jedrc
- 4 žlice masla
- 3 žlice moke
- približno 750 ml zelenjavne jušne osnove
- 150 ml smetane
- sol
- mlet poper
- limonov sok
- polovice orehovih jedrc za okras
Priprava:
- Čebuli olupimo in drobno sesekljamo. Tudi orehova jedrca drobno sesekljamo.
- Maslo razpustimo v ponvi, dodamo čebulo in jo pražimo, dokler ne postekleni.
- Potresemo z moko in premešamo, da nastane svetlo prežganje. Vanj stresemo orehe in na hitro popražimo. Prelijemo z jušno osnovo in pustimo, da rahlo vre približno 15 minut. Prilijemo smetano in vse dobro zmešamo s paličnim mešalnikom. Po potrebi dolijemo malo jušne osnove ali pustimo še nekaj časa vreti.
- Solimo, popramo in dodamo limonov sok.
- Juho še enkrat dobro premešamo in razdelimo na krožnike. Okrasimo s polovicami orehovih jedrc.
Polnjene piščančje prsi s slanino in žajbljem
Poceni in dostopne sestavine.
Dela za približno uro.
- 80 g suhih brusnic
- 4 fileji piščančjih prsi po 150 g
- 200 g kuhanega kostanja
- jajce
- žlica parmezana
- po ščep cimeta in nageljnovih žbic
- žlica svežega timijana
- sol
- poper
- 8 rezin mesnate slanine
- 8 lističev žajblja
- 2 žlici oljčnega olja
- 200 ml suhega belega vina
- 200 ml piščančje osnove
Priprava:
- Brusnice namočimo v mlačno vodo.
- Meso operemo, posušimo in zarežemo v vsak kos žep.
- Kostanj drobno nasekljamo in ga zmešamo z jajcem, parmezanom, polovico dobro odcejenih brusnic, z začimbami in sesekljanim timijanom. Popramo in posolimo.
- S to zmesjo napolnimo piščančje prsi, posolimo in popramo meso ter ga ovijemo z rezinami slanine.
- Obložimo še z lističi žajblja in vse skupaj povežemo s kuhinjsko vrvico.
- Fileje popečemo na vročem olju, zalijemo z vinom, dodamo preostale brusnice, nato prilijemo jušno osnovo in pokrito dušimo 15 minut na srednje močnem ognju.
- Meso nato vzamemo iz omake, jo po potrebi zgostimo in po okusu solimo in popramo.
- Odstranimo vrvico, prsi narežemo na rezine in postrežemo z omako.
Če bi (raje) za praznično večerjo postregli malček drugačno, a slastno sladico, razmislite o pripravi čokoladnih kolačkov iz skodelice ali o panna cotti z zelenjavo.