Odprta kuhinja: K tej mizi so vsi povabljeni

Izbrali smo nekaj tistih receptov, ob katerih se bodo za praznično mizo vsi počutili dobrodošle in povabljene.

Objavljeno
21. december 2015 13.52
K. C. R.
K. C. R.
Božič je eden od trenutkov, ko je za mizo, v krogu družine, najlepše. Vsi, ki jim ta dan kaj pomeni, se potrudijo za kak dober grižljajček in receptov res ne manjka. Mi smo na svetovnem spletu izbrali nekaj takih, ob katerih se bodo za praznično mizo vsi počutili dobrodošle in povabljene. So razmeroma preprosti, zanimivi, sestavine so dostopne, hkrati pa je končni rezultat nekaj posebnega.

Kremna orehova juha

Tudi za vegetarijance. Čas priprave: 20 minut, čas kuhanja: 20 minut, lahka priprava.

Sestavine za štiri krožnike:

  • 2 čebuli
  • 200 g orehovih jedrc
  • 4 žlice masla
  • 3 žlice moke
  • približno 750 ml zelenjavne jušne osnove
  • 150 ml smetane
  • sol
  • mlet poper
  • limonov sok
  • polovice orehovih jedrc za okras

 

Priprava:

  1. Čebuli olupimo in drobno sesekljamo. Tudi orehova jedrca drobno sesekljamo.
  2. Maslo razpustimo v ponvi, dodamo čebulo in jo pražimo, dokler ne postekleni.
  3. Potresemo z moko in premešamo, da nastane svetlo prežganje. Vanj stresemo orehe in na hitro popražimo. Prelijemo z jušno osnovo in pustimo, da rahlo vre približno 15 minut. Prilijemo smetano in vse dobro zmešamo s paličnim mešalnikom. Po potrebi dolijemo malo jušne osnove ali pustimo še nekaj časa vreti.
  4. Solimo, popramo in dodamo limonov sok.
  5. Juho še enkrat dobro premešamo in razdelimo na krožnike. Okrasimo s polovicami orehovih jedrc.


Polnjene piščančje prsi s slanino in žajbljem

Poceni in dostopne sestavine. 
Dela za približno uro.

  • 80 g suhih brusnic
  • 4 fileji piščančjih prsi po 150 g
  • 200 g kuhanega kostanja
  • jajce
  • žlica parmezana
  • po ščep cimeta in nageljnovih žbic
  • žlica svežega timijana
  • sol
  • poper
  • 8 rezin mesnate slanine
  • 8 lističev žajblja
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 200 ml suhega belega vina
  • 200 ml piščančje osnove

Priprava:
  1. Brusnice namočimo v mlačno vodo.
  2. Meso operemo, posušimo in zarežemo v vsak kos žep.
  3. Kostanj drobno nasekljamo in ga zmešamo z jajcem, parmezanom, polovico dobro odcejenih brusnic, z začimbami in sesekljanim timijanom. Popramo in posolimo.
  4. S to zmesjo napolnimo piščančje prsi, posolimo in popramo meso ter ga ovijemo z rezinami slanine.
  5. Obložimo še z lističi žajblja in vse skupaj povežemo s kuhinjsko vrvico.
  6. Fileje popečemo na vročem olju, zalijemo z vinom, dodamo preostale brusnice, nato prilijemo jušno osnovo in pokrito dušimo 15 minut na srednje močnem ognju.
  7. Meso nato vzamemo iz omake, jo po potrebi zgostimo in po okusu solimo in popramo.
  8. Odstranimo vrvico, prsi narežemo na rezine in postrežemo z omako.

Če bi (raje) za praznično večerjo postregli malček drugačno, a slastno sladico, razmislite o pripravi čokoladnih kolačkov iz skodelice ali o panna cotti z zelenjavo.