Odprta kuhinja: Koristni nasveti, ko se lotite peke piškotov

Kadar pečemo za druge, pomislimo na njihove navade, načela, če jih poznamo, in jih upoštevajmo pri peki peciva ali piškotov.

Objavljeno
27. november 2015 12.29
Mojca Koman
Mojca Koman
Saj ne, da ima Miklavž v svoji malhi le piškote, in sploh ni res, da jih dobimo le na ta način. V decembru si jih radi spečemo tudi zase kar tako, da se pocrkljamo, najraje, ko jih namakamo v čaj ali mleko in grejemo prezeble noge ob topli peči. Še nekaj je dobro vedeti. Kadar pečemo za druge, pomislimo na njihove navade, načela, če jih poznamo, in jih upoštevajmo pri peki peciva ali piškotov. Drugače utegne biti včasih zelo nerodno.

Koristni nasveti, ki jih velja upoštevati:
  • Kot piškot si večinoma predstavljamo krhko drobno pecivo, narejeno iz bele pšenične moke, kar veliko masla in precej sladkorja z dodatki. Da bodo piškotki bolj po vašem okusu, željah ali potrebah, recept preprosto prilagodite.
  • Maslo da piškotom čudovito aromo in teksturo, čeprav ga lahko skoraj povsod zamenjate z rastlinsko maščobo. Količino maščobe v piškotih je mogoče celo zmanjšati z dodatkom mleka, a le pri tistih, ki jih oblikujemo v kroglice. Klasični krhki piškoti v raznih oblikah, izrezani z modelčki, zahtevajo izvrstno testo z veliko maščobe.
  • Moka je za piškote navadno pšenična bela, vendar je lahko tudi polbela ali pirina bela. Polnozrnata (pšenična ali pirina) ni kamen spotike pri čokoladnih piškotih ali tistih z dodatkom oreščkov. Da je piškot temnejši zaradi moke, ne bo posumil nihče.
  • Piškoti povsem brez glutena? Seveda. Moko nadomeščajo drobno drobno mleti oreščki, mleta kokosova moka, koruzni škrob, riževa moka in podobni nadomestki brez glutena, ki jih dobimo danes že v skoraj vsaki malo bolje založeni trgovini. Velja previdnost pri delu - za alergike nujno povsem brez stika z živili z glutenom!
  • Brez jajc pri pecivu menda ne gre. Kaj res? Veliko piškotov je mogoče narediti povsem brez jajc; med izbranimi sta kar dva taka (njdete ju v prilogi Odprta kuhinja). Kjer piše, da uporabite le eno jajce, ga zlahka izločite, prepotrebno tekočino pa dodajte kot vodo, sadni sok (jabolčni) ali sadno kašo (naribana jabolka, pretlačena banana), kislo smetano ali maščobo. Jajca so sicer za aromo, barvo, rahljanje, zlasti rumenjaki, in za vezavo.
  • Nekateri so alergični na orehe, drugi na lešnike, zato oreščke poljubno in brez slabe vesti zamenjajte po lastni presoji. Povsem jih nadomestite s semeni; zlasti so primerna sončnična jedrca.
  • Čokolada je pika na i; zaradi nekaj črt čokoladnega obliva gredo v slast tudi najbolj preprosti piškoti.
  • Ste vedeli, da lahko z rožičevo moko ali prahom preslepite tudi najbolj zagrizene čokoljubce? Rožiči so nadomestek kakava. Rožičeva moka je primernejša za pecivo, če pa jo zmeljete v kavnem mlinčku, dobite prah za okusne »čokoladne oz. kakavove« piškote.
  • 100 g sladkorja brez težav nadomestite s pol skodelice medu, hkrati pa zmanjšajte količino tekočine v testu za četrt.
  • Najbolj uporabna oblika piškotkov za ta čas so okrogli, ki jih naredite iz kepic. Se ne drobijo ali prehitro zlomijo v darilnih vrečkah kakor recimo tisti tanki izrezani krhki piškoti. Velja upoštevati.