Odprta kuhinja: Midva kuhava – danes pa še pečeva

Tjaša Vede in Blaž Mikuljan, naša priljubljena reševalca težav v kuhinji, sta se tokrat podala na pomladni piknik.

Objavljeno
26. maj 2017 23.04
K. C. R.
K. C. R.
Ne boste verjeli, Tjaša Vede in Blaž Mikuljan sta še na žaru sta pripravila nekakšno tortico, da sploh ne govorimo o tem, kako sta iz košarice izgnala nepotrebne kalorije in jo napolnila z raznimi prijaznostmi: tudi na vegane sta pomislila.

Najprej vprašanje za moški del ekipe: na kakšnem žaru sta pripravljala tole romantično pojedino in kaj nam svetuješ glede žarov?

Žgala sva na majhnem, prenosnem, a kakovostnem žaru na oglje. Plinski žari so sicer veliko bolj praktični in časovno prijaznejši, a le cmarjenje na oglju daje tisto pravo aromo. Poleg tega lahko v žerjavico zatlačiš v aluminijasto folijo zavit običajen ali sladki krompir, za katerega se potem vedno bije srdita bitka. Je pa res, da si midva žar na oglje privoščiva le poredko, saj vzame veliko časa, sploh pa je pri žarih na rešetke potrebna zmernost zaradi škodljivih snovi, ki nastanejo pri peki.

Kako so največkrat videti vajini pikniki?

Po resnici se jih največkrat lotiva sestradana, zato vsa neučakana napadeva kruh in solate. Med peko je nato seveda treba čevapčiče neprestano preizkušati, zato jih na koncu ostane le še majhno krdelo, ki pa jih že čisto napokana – ignorirava.

Če bi izbrala tri jedi, s katerimi bi morala zdržati na vseh piknikih do konca življenja, katere bi bile?

Kljub nepoboljšljivemu eksperimentiranju so to še vedno čevapčiči, pivo in gora zelenjave.

Zdrob na žaru. Zakaj dve vrsti olja?

Da se zdrob ne prime na rešetke in izsuši, ga je za valjanje po žaru treba opogumiti z oljem. Tu se oljčno olje izkaže kot primeren kandidat, ki pa bi ga brez težav nadomestila tudi sončnično ali repično. Srž bučnega olja pa je v njegovi bogati aromi. Dodamo ga na koncu, ker ne prenese obdelave na visoki temperaturi, njegove čislane lastnosti bi na žaru kruto uničili.

Pišče. Vedno bolj se ukvarjamo z marinadami: kaj vidva mislita o tem vprašanju in kakšne še rada pripravita?

Marinade so odličen način za konkretno obogatitev okusa in mehčanje mesa. Najlepše je, ko si lahko packarijo pripravimo povsem po svojem okusu. Največkrat se drživa načela, da v marinado stlačiva olje, nekaj kislega, nekaj sladkega, čili in sol. In seveda kup začimb, ki jih frcneva povsem po navdihu.

Sladko: vidim, da smo končno našli situacijo, v kateri se ne da speči torte, vajine top teme? :)

Kdo je pa rekel, da je nisva pripravila? Kaj pa je v teh kozarčkih za vlaganje? :) Šalo na stran, tortice v kozarčkih so imenitna rešitev za piknike, ker so dovolj robustne, da preživijo še tako divjo vožnjo, pa še z dodat­nimi krožniki se ni treba ubadati. Vsakemu udeležencu jo le vržeš v naročje, pri tem pa ne potrebuješ noža, lopatke ali hladilnika, v katerem bi morala torta čakati, da se strdi. V glavnem, so priročne, hitro in preprosto pripravljene, saj vanje namečeš, kar imaš pri roki, predvsem pa so simpatične.

Naštejta še nekaj možnosti za sladko na žaru.

Sladkosnedi imamo tudi na žaru en kup sladkih potuh – od brownieja v pomaranči prek sladkornih penic do banan in drugega sadja, ki na žaru lepo karamelizira.