Odprta kuhinja: Mladi mojstri, izpiljena tehnika

Maja se je končalo tudi tekmovanje srednješolskih mojstrov kuhinje, ki ga pripravlja Tuš.

Objavljeno
03. junij 2017 11.25
K. C. R.
K. C. R.
Maja se je končalo tudi tekmovanje srednješolskih mojstrov kuhinje, ki ga pripravlja Tuš – iščejo kuharsko zvezdo, nekoga, ki bi imel sposobnost tudi druge mlade navdušiti za ta gostinski in turistični poklic. Letos je to postal Matej Zupančič s Srednje gostinske in turistične šole Ljubljana. Na drugo mesto se je s svojimi recepti in zgodbami uvrstila Srednja šola za gostinstvo in turizem iz Celja.

Štirih pred­finalnih srečanj se je udeležilo več kot sto dijakov srednjih gostinskih in turističnih šol iz vse Slovenije, odgovor, kdo je imel letos najbolj posrečen recept, predstavitev in postrežbo regionalno navdihnjene jedi, pa je dal finale, na katerega se je uvrstilo osem najboljših iz predtekmovanj.

V superfinalu sta kuhalnici zavihtela mlada kuharja Matej Zupančič, dijak SGŠT Ljubljana, in Tomaž Vadlan, dijak SGTŠ Celje, in se pomerila v pripravi restavracijske sladice. Zmaga je pripadla ljubljanski sladici, moussu kisle smetane in skute, z melisino peno, karameliziranimi jabolki, vaniljevim sladoledom ter jagodno omako, in s tem Zupančiču, ki je postal Tuševa kuharska zvezda 2017.

Atraktivno tekmovanje, na katerem so se vsi sodelujoči izjemno trudili, pokazali vse svoje znanje in s pripravo jedi iz svojega lokalnega okolja odkrivali kulinarične posebnosti, je mlade hkrati povezalo z domačimi kraji, pri čemer so veliko vlogo odigrali tudi njihovi mentorji, se je glasil končni sklep projekta.

Izbor je potekal tudi pod strokovnim okriljem Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije. Tomaž Vozelj, predsednik društva, je ob koncu finalnega dela izrazil občudovanje in zaupanje v prihodnost kulinarične stroke: »Vseh pet kulinaričnih dogodkov letošnjega projekta Tuševa kuharska zvezda je bilo naravnost občudovanja vrednih. Znanje mladih je resnično na visoki ravni. Ponosen sem, da smo sodelovali v takšnem projektu, saj mladim odpira vrata v prihodnost. Ta bo ob tako velikem številu talentov, kot smo jim bili priča, za Slovenijo zagotovo zelo svetla.«

V prilogi Odprta kuhinja predstavljamo štiri najboljše jedi, dve glavni jedi in dve sladici, tukaj naj bo le nekaj za pokušino. In še to, tokrat naj v ospredje stopi zgodba, zanimivo je namreč zlasti ozadje receptov, ki pripovedujejo o pisani kulinarični zgodovini in sedanjosti naših krajev. Čestitike vsem!