Ocvrta gorgonzola z grozdnim želejem
Predlaga Grega Rozman
Sestavine:
gorgonzola:
- 10 g masla, čajna žlička pehtrana
- 300 g gorgonzole, 3 jajca
- 200 g drobtin, 150 g moke
- 1000 ml olja za cvrtje
- 500 ml rdečega grozdnega soka, 60 g kristalnega sladkorja, sok pol limone, 4 listi želatine
Priprava:
- V mešalniku zmešamo maslo, pehtran in gorgonzolo. Iz nastale zmesi pripravimo po 3 kroglice na osebo. Postavimo jih na hladno, da se strdijo (pribl. 2 uri), nato jih spaniramo: moka, stepeno jajce in nazadnje drobtine.
- Ocvremo v olju, segretem na 150 stopinj, do zlate barve. Preverimo, da je sredica tekoča.
- Grozdni sok in sladkor segrejemo, da se sladkor raztopi. Dodamo limonov sok. Ohladimo na 50 stopinj.
- Želatino za 5 minut namočimo v hladno vodo. Dobro odcedimo in ožmemo. Nato jo prelijemo s prej pripravljenim grozdnim sokom; vse vlijemo v poljubni model in ohladimo. Pred serviranjem lahko iz želeja izrežemo poljubne oblike.
- Še toplo ocvrto gorgonzolo položimo na hladen grozdni žele.
Pečene glazirane svinjske prsi
z jabolčno salso
Predlaga Martin Blejec
Sestavine:
- 60 dag svinjskih prsi
- sol, poper
- 3 žlice medu
- jabolčna salsa
- 10 dag jabolk
- 4 dag šalotke, 2 dag polnozrnate gorčice
- 6 dag paprike
- 3 ml limonovega soka
- peteršilj, sol, poper
Priprava:
- Svinjske prsi solimo, popramo in postavimo na pekač ter obtežimo z manjšim pekačem (da dobimo enakomerno ravno obliko). Postavimo v pečico, segreto na 65 stopinj, za najmanj 6 ur.
- Nato vzamemo ven, premažemo z medom in zapečemo v pečici (na najvišji rešetki) na 200 stopinjah, da postane zlato rjavo. Narežemo na želeno velikost grižljajev in na vsakega damo malo jabolčne salse.
- Za salso na drobne kocke narežemo jabolka, šalotko in papriko (lahko sladko, če nočete pekoče), prelijemo z limonovim sokom in sesekljanim peteršiljem, solimo, popramo in premešamo. Shranimo v hladilniku do serviranja.
- Prsi postrežemo še tople, s kancem salse.
Sirov narastek, bučni pire in pražena bučna semena
Predlaga Davor Družinec
Sestavine:
narastek:
- 120 ml mleka, 30 g moke, 30 g masla
- 3 jajca, 80 g kozjega sira
- ščep drobnjaka, sol, beli poper
- 500 g buče hokaido
- šopek timijana, velika čebula, drobno sesekljana
- 75 g masla, 200 ml piščančje jušne osnove
- olje, sol, poper, bučna semena
Priprava:
- Maslo stopimo v kozici, svetlo prepražimo moko in zalijemo z mlekom. Kuhamo toliko, da se moka ne čuti več. Rahlo ohladimo, dodamo rumenjake (drugega za drugim), nariban sir (lahko ga zamenjamo z drugim staranim sirom), narezan drobnjak in začinimo. Na koncu primešamo sneg iz beljakov. Dodajamo ga po tretjinah, da maso zrahljamo.
- Napolnimo modele, ki smo jih namazali z maslom in potresli s parmezanom, jih zložimo v pekač in podlijemo vodo, da je model približno do polovice v kopeli, in postavimo v pečico, segreto na 120 stopinj. Pečemo 10 minut, toliko, da naraste.
- Vzamemo iz pečice in pustimo počivati 10 minut.
- Narastke vzamemo iz modelov, jih obrnemo na drug pekač na peki papir (da se zapeče sir) in jih pečemo še 7 minut na 210 stopinjah, do zlate barve.
- Bučo očistimo in narežemo na kose (enakomerne). Zložimo jih na alufolijo z maslom in začimbami. Pečemo v pečici na 180 stopinjah približno eno uro, dokler buča ni mehka.
- Medtem čebulo prepražimo na olju, dodamo bučo iz pečice in odstranimo vejice timijana. Prilijemo piščančjo jušno osnovo in zavremo. Zmeljemo v mešalniku in začinimo po okusu.
Namig: Narastke lahko pripravimo tudi vnaprej, shranimo jih v hladilniku in jih spečemo,
ko pridejo gosti. Takšne pečemo kakšno minuto dlje. Bučna semena prepražimo na
bučnem olju, da zadišijo. S tem poudarimo okus.
Še več odličnih predlogov najdete v prilogi Odprta kuhinja! Tudi ta je med njimi.