Odprta kuhinja: Mojstri razmišljajo za vas

Zdaj je tisti čas, ko se obiskov ne manjka: mojstri iz slovenske članske kuharske reprezentance so staknili glave in si izmislili nekaj prigrizkov, s katerimi se lahko rešite v trenutkih stiske.

Objavljeno
24. december 2015 12.11
K. C. R.
K. C. R.
Čeprav so grižljaji vrhunski, so preprosti za izdelavo, zagotavljajo Grega Rozman, Martin Blejec, Marino Furlan in Davor Družinec. Član društva barmanov Slovenije Miro Petrevčič pa je pripravil še tri preproste koktajle s penečim vinom. Tako, opremljeni ste za vrhunski nastop pred svojimi gosti.

Ocvrta gorgonzola 
z grozdnim želejem
Predlaga Grega Rozman

Sestavine:
gorgonzola:
  • 10 g masla, čajna žlička pehtrana
  • 300 g gorgonzole, 3 jajca
  • 200 g drobtin, 150 g moke
  • 1000 ml olja za cvrtje
žele:
  • 500 ml rdečega grozdnega soka, 60 g kristalnega sladkorja, sok pol limone, 4 listi želatine


Priprava:

  1. V mešalniku zmešamo maslo, pehtran in gorgonzolo. Iz nastale zmesi pripravimo po 3 kroglice na osebo. Postavimo jih na hladno, da se strdijo (pribl. 2 uri), nato jih spaniramo: moka, stepeno jajce in nazadnje drobtine.
  2. Ocvremo v olju, segretem na 150 stopinj, do zlate barve. Preverimo, da je sredica tekoča.
  3. Grozdni sok in sladkor segrejemo, da se sladkor raztopi. Dodamo limonov sok. Ohladimo na 50 stopinj.
  4. Želatino za 5 minut namočimo v hladno vodo. Dobro odcedimo in ožmemo. Nato jo prelijemo s prej priprav­ljenim grozdnim sokom; vse vlijemo v poljubni model in ohladimo. Pred serviranjem lahko iz želeja izrežemo poljubne oblike.
  5. Še toplo ocvrto gorgonzolo položimo na hladen grozdni žele.


Pečene glazirane svinjske prsi 
z jabolčno salso

Predlaga Martin Blejec

Sestavine:

  • 60 dag svinjskih prsi
  • sol, poper
  • 3 žlice medu
  • jabolčna salsa
  • 10 dag jabolk
  • 4 dag šalotke, 2 dag polnozrnate gorčice
  • 6 dag paprike
  • 3 ml limonovega soka
  • peteršilj, sol, poper


Priprava:

  1. Svinjske prsi solimo, popramo in postavimo na pekač ter obtežimo z manjšim pekačem (da dobimo enakomerno ravno obliko). Postavimo v pečico, segreto na 65 stopinj, za najmanj 6 ur.
  2. Nato vzamemo ven, premažemo z medom in zapečemo v pečici (na najvišji rešetki) na 200 stopinjah, da postane zlato rjavo. Narežemo na želeno velikost grižljajev in na vsakega damo malo jabolčne salse.
  3. Za salso na drobne kocke narežemo jabolka, šalotko in papriko (lahko sladko, če nočete pekoče), prelijemo z limonovim sokom in sesekljanim peteršiljem, solimo, popramo in premešamo. Shranimo v hladilniku do serviranja.
  4. Prsi postrežemo še tople, s kancem salse.


Sirov narastek, bučni pire in pražena bučna semena
Predlaga Davor Družinec


Sestavine:
narastek:

  • 120 ml mleka, 30 g moke, 30 g masla
  • 3 jajca, 80 g kozjega sira
  • ščep drobnjaka, sol, beli poper
pire:
  • 500 g buče hokaido
  • šopek timijana, velika čebula, drobno sesekljana
  • 75 g masla, 200 ml piščančje jušne osnove
  • olje, sol, poper, bučna semena


Priprava:

  1. Maslo stopimo v kozici, svetlo prepražimo moko in zalijemo z mlekom. Kuhamo toliko, da se moka ne čuti več. Rahlo ohladimo, dodamo rumenjake (drugega za drugim), nariban sir (lahko ga zamenjamo z drugim staranim sirom), narezan drobnjak in začinimo. Na koncu primešamo sneg iz beljakov. Dodajamo ga po tretjinah, da maso zrahljamo.
  2. Napolnimo modele, ki smo jih namazali z maslom in potresli s parmezanom, jih zložimo v pekač in podlijemo vodo, da je model približno do polovice v kopeli, in postavimo v pečico, segreto na 120 stopinj. Pečemo 10 minut, toliko, da naraste.
  3. Vzamemo iz pečice in pustimo počivati 10 minut.
  4. Narastke vzamemo iz modelov, jih obrnemo na drug pekač na peki papir (da se zapeče sir) in jih pečemo še 7 minut na 210 stopinjah, do zlate barve.
  5. Bučo očistimo in narežemo na kose (enakomerne). Zložimo jih na alufolijo z maslom in začimbami. Pečemo v pečici na 180 stopinjah približno eno uro, dokler buča ni mehka.
  6. Medtem čebulo prepražimo na olju, dodamo bučo iz pečice in odstranimo vejice timijana. Prilijemo piščančjo jušno osnovo in zavremo. Zmeljemo v mešalniku in začinimo po okusu.


Namig: Narastke lahko pripravimo tudi vnaprej, shranimo jih v hladilniku in jih spečemo, 
ko pridejo gosti. Takšne pečemo kakšno minuto dlje. Bučna semena prepražimo na 
bučnem olju, da zadišijo. S tem poudarimo okus.

Še več odličnih predlogov najdete v prilogi Odprta kuhinja! Tudi ta je med njimi.