Odprta kuhinja: Motovilec pomirja moške

Pomladi uradno še ni, a jo že napoveduje utrujenost, ki je, se zdi, spet pohitela.

Objavljeno
11. marec 2017 11.31
Mirjam Grilc
Mirjam Grilc
O motovilcu je treba razmišljati kot o nečem več kot le zimski solati, saj je prava zdravilna začimbnica z veliko več vitaminov in mineralov, kot jih premore marsikatera druga solata ali sadje.

Pomladi uradno še ni, a jo že napoveduje utrujenost, ki je, se zdi, spet pohitela. Ljudje tožijo o pomanjkanju energije, volje, slabši odpornosti, kar glede na temperaturne razlike, ki se vrstijo zadnje dni, ni tako nenavadno. Telo potrebuje spodbudo za odpornost, in če verjamete ali ne, popolnoma naravno dobite v motovilcu!

Motovilec je vrsta solate, ki se pojavlja že od 18. stoletja. Je večinoma temno zelene barve, in kar je za naše kraje pomembno, raste vso zimo – skromna, nezahtevna rastlina je to, ki uspeva skrita pod snegom, pokrita s smreč­jem ali folijo, v visokih gredah brez vsakršne dodatne nege. V nasprotju z večino drugih solat mu ustrezajo ravno nižje temperature, tako tudi seme kali v dneh, ko temperatura ne preseže približno 20 stopinj. Kot solata je uvrščen na jedilnikih le od jeseni do pomladi. Kdor motovilca še ni okusil, pričakuje močan in grenak okus, ki je značilen za večino zimskih solat. Vendar je pravo nasprotje, kajti ponaša se z blagim in aromatičnim okusom, le vonj ima lahko oster, še posebno če pobran čaka nekaj dni zaprt v posodi. No, sem ter tja se okus oz. njegova intenzivnost rahlo razlikuje, kar je seveda odvisno tudi od sorte. Slovenci imamo sorti ljubljanski in žličar, ki sta avtohtoni. Za ljubljanski motovilec velja, da spada med okusnejše sorte in je priljubljen v mešanih solatah, v katerih ga kombiniramo z drugimi sestavinami, kot so ribe, meso, krompir, jajca, fižol, avokado ...

Spomnim se, da ko sva s staro mamo v garteljcu pobirali motovilec, je večkrat rekla, da je motovilec odlična solata in naj ga pogosteje ponudim, saj deluje pomirjevalno, še posebno na moške. Zakaj bolj na moške, do danes nisem dobila odgovora, da pa ima motovilec pomirjevalno lastnost, verjetno odgovor tiči v rodu, ki je enak kot pri zdravilni rastlini baldrijan, torej špajkovke. Velika prednost, ki jo radi zanemarimo, je polna zakladnica vitaminov, s katero preseže celo citruse, ki veljajo za kralje vitaminov. Vsebuje namreč A in C, magnezij, kalij, folno kislino, B6 ... torej dobro vpliva na srčno mišico, za boljšo kri, splošno vitalnost, krepi oči in še bi lahko naštevali. Zagotovo bo največ iztržka za zdravje, če motovilec uživamo svež ob primernih dodatkih, kot sta hladno stiskano olje in limonov sok namesto kisa. In če se lotimo kuharije z motovilcem, je najboljši način, da ohranimo zdravilne lastnosti, da ga na hitro poparimo. Možnost je tudi ta, da ga dodamo v gotovo jed, kakor sem jaz storila v današnjih recepturah. Trenutno je te solate na vseh prodajnih mestih veliko, za prihodnje leto pa si le priskrbite seme, in če nimate vrta, ga posejte v večje nizke posode.