Presni srčki
Sestavine:
podlaga:
- 4-6 datljev medjool, 20 g pistacije
- 60 g posušenega mletega kokosa
- žlička mletega cimeta in žlička limonine lupinice
krema:
- 70 g indijskih oreščkov (namočenih čez noč ali vsaj 3 ure)
- sok pol limone, 45 ml agavovega sirupa
- 30 ml vaniljevega ekstrakta (ali sredica 1 vaniljevega stroka)
- ½ skodelice rastlinskega mleka ali filtrirane vode
- 60 g kokosovega olja
preliv:
- 6-7 večjih zamrznjenih jagod (odmrznjene in odcejene)
- 1-2 žlički agavovega sirupa
Priprava:
- Sestavine za podlago zmeljemo v mešalniku. Če se zmes noče sprijeti, ji po žličkah dodamo potrebno količino vode. Z njo obložimo silikonski pekač z vdolbinami v obliki srčkov in postavimo v hladilnik.
- Medtem pripravimo kremo: v pokončnem mešalniku zmeljemo indijske oreščke, sveže iztisnjen limonov sok, agavov sirup in vaniljev ekstrakt in rastlinsko mleko. Krema mora biti brez grudic. Nato dodamo še stopljeno kokosovo olje. Kremo vlijemo na ohlajene podlage.
- Pripravimo preliv: v mešalniku zmeljemo odmrznjene in odcejene jagode in agavov sirup. Z njim pokapljamo srčke v modelčkih in z vilicami ali palčko naredimo vzorčke po kremi.
- Vse skupaj postavimo v zamrzovalnik za 1-2 uri, da se srčki popolnoma strdijo, nato jih vzamemo iz modelčkov. Hranimo v hladilniku, dokler ne postrežemo.
Čokoladna pita
Polno čokoladna, sladko sladka in hrustljavo pikantna. Za pripravo boste potrebovali 10 minut, počitek testa bo vzel dvakrat po 30 minut, čas slepe peke traja 20-25 minut, čas ohlajanja pa vsaj 2 uri.
Sestavine:
za testo:
- 125 g moke
- 60 ml grenkega kakava
- pol skodelice sladkorja v prahu
- ščep soli
- 100 g masla
- rumenjak
- 3-4 žlice hladne vode
za čokoladni nadev (ganache):
- 300 g temne (jedilne) čokolade
- 2 dl sladke smetane
- 3 žlice sladkorja
- 4 žlice masla
- ščep soli
Priprava:
- Za testo v posodo presejemo moko, kakav, sladkor v prahu in sol ter dobro premešamo. Dodamo maslo v kockah, rumenjak in vodo ter hitro ugnetemo krhko testo. Oblikujemo hlebček ali debelo palačinko, zavijemo v folijo in pospravimo v hladilnik za pol ure.
- Medtem namastimo in pomokamo model za pito.
- Ohlajeno testo enakomerno tanko razvaljamo in ga položimo v model - pazimo pri robovih. Nato model s testom vrnemo v hladilnik za pol ure. Morebitno odvečno testo odrežemo.
- Pečico vklopimo na 180 stopinj.
- Na testo položimo list papirja za peko in ga potresemo s suhimi stročnicami (npr. fižolom). Porinemo v pečico na spodnje vodilo (ali vklopimo le spodnji grelec) za 15 minut, zatem previdno (vroče!) odstranimo stročnice in papir ter vrnemo v pečico na srednje vodilo ali program z ventilacijo za 5-10 minut, da se testo povsem speče. Vzamemo iz pečice in pustimo, da se povsem ohladi (približno 20 minut).
- Medtem ko se ohlaja, za nadev nalomimo 300 g čokolade in jo stresemo v posodo. Preostalih 100 g čokolade drobno nasekljamo in prihranimo za okras na nadevu.
- V kozico nalijemo smetano, dodamo sladkor, maslo, sol in počasi nad šibkim ognjem segrevamo do vrenja. Vročo mešanico polijemo po čokoladnih koščkih v drugi posodi in previdno mešamo, da se stopijo. Pustimo, da se ohladi na sobno temperaturo (približno 10 minut).
- Nadev naložimo na pečeno in ohlajeno testo, ga pogladimo in povrhu potresemo prihranjene koščke čokolade. Pito postavimo v hladilnik za vsaj 2 uri, da se nadev strdi.
- Ponudimo s stepeno smetano ali kepico vaniljevega sladoleda.
Opozorilo: Z boljšo čokolado je pita boljšega okusa. Tu odsvetujem varčevanje. Bi poskusili v nadev vmešati nastrgan ingver?