Odprta kuhinja: Pet najboljših s čemažem

Danes vam strežemo pet čemaževih jedi bralcev OK, popestritev zbirke najljubših pomladnih receptov. 

Objavljeno
15. april 2017 10.31
Karina Cunder Reščič
Karina Cunder Reščič
Priznajte: čemaževa juha se je že malce izpela, pesto je vložen, s testeninami ste se ga tudi že malo naveličali ... Ampak sezona nikakor ni končana. Tudi ko cveti, je še uporaben, in to od korenine do cveta. Zato vam danes strežemo pet čemaževih jedi bralcev OK, popestritev zbirke najljubših pomladnih receptov.

Po pravici povedano: vsi so bili korektni, presežek epskih razsežnosti pa za naš okus nobeden, tako da smo na koncu uporabljali tudi »ponderje«: kdo je bolj natančno napisal recept, kje ima čemaž res pomembno vlogo, kje ne bo nobenega razočaranja, ko se bodo recepta doma lotili bralci ...

Na prvo mesto je tokrat bolj številčna ekipa BIC Ljubljana (Neli Selan, Jan Mohorič, Veronika Petrič in Klemen Rotar) postavila čemažev zavitek, recept nam je poslala Mateja Jecl. Preprost recept, čemaž pride do veljave, okusu nimamo kaj očitati, prednost je v tem, da lahko količino nadeva celo zmanjšate, pa ne bo nič manj izdaten. Najbolj stroga je bila članica komisije iz uredništva, Mojca Koman. »Ogljikovi hidrati (testo) in ogljikovi hidrati še v nadevu (krompir) – nisem najbolj navdušena, na pomlad, ko potrebujemo lahkotnejše jedi in več mikrohranil iz zelenjave. Ne dvomim, da je okus božanski, ampak vseeno bi krompir raje izpustila in ga nadomestila s skuto (in feto) ter naredila klasičen slan skutni zavitek, pač z nekaj dodatnimi jajci. Aha, ali pa bi kalorično listnato testo zamenjala z vlečenim in naredila pito z opisanim nadevom. Ob skledi solate kot glavna jed. Recept vidim kot primeren za piknik, za jed, ki jo prigriznemo mimogrede, ali pogojno za malico, vendar bi jo v tem primeru naredila v velikostih za grižljaj in ponudila z veliko (okisane) zelenjave,« pravi. Mi smo, seveda za potrebe ocenjevanja, zavitek popadli tudi brez nje. Prvo mesto in bon v vrednosti 120 evrov.

Čemaževi cvetovi so prav tako uporabni v kulinariki. Foto: Shutterstock

Drugo, tretje mesto

Na drugo mesto smo postavili recept, ki nam je najbolj dal misliti: to je fritaja z drugačnimi sestavinami, kot smo jih vajeni, recimo jabolkom. Takoj smo vsi pomislili, da je čemaža premalo, po drugi strani pa je bil to edini recept, ki je predlagal, da porabimo celo rastlino, s čebulico vred. Jed je zelo okusna, bi pa opozorili, da je kozji sir izjemno aromatično živilo, ki zelo hitro prevpije vse druge – celo če »smrdijo« po česnu. Če vonja in okusa po kozici ne prenesete, mirno zamenjajte s katerim drugim podobnim sirom – mi bi to na primer naredili, kajti na koncu ne le da smo imeli v ustih kozji sir, tudi razpravljali smo največ o tem, da je čemaž kar malo pozabljeno obstal ob strani. Je pa jed dobra in ni razloga, da je ne pripravili doma. »S prehranskega vidika povsem spodobna jed, hranilno tudi precej bogata, z gurmanskega vidika pa ... lahko zelo dobra kombinacija, ki bo na koncu očarala z okusom in si jo bo vredno zapomniti, ali popolna zmešnjava, ki bi bila boljša z nekaj spremembami,« je pred kuhanjem špekulirala Mojca Koman. Mi to jed na krožniku damo v drugo kategorijo. Drugo mesto in bon za 60 evrov za Sašo Kuhar.

Tretje mesto: Martina Pišar je predlagala ljubke majhne pite. Nič kaj ne morete zgrešiti in nič vam ne bo nerodno, ko jih boste postavili na mizo. Ni to sicer jed, ki bi bila kraljica mize, kot dodatek, kot ljubkost, ob kateri se razveseli srce – vsekakor. Naši kuharji z BIC Ljubljana še opozarjajo, da testenih modelčkov niti ni treba peči na narobe obrnjenem pekaču za mafine (če boste, obvezno namažite z maslom, da se vam ne primejo), obnese se tudi čisto navadna slepa peka v prav obrnjenem pekaču. »Bravo za idejo in izvedbo. Recept napisan natančno in smiselno, da je povsem ponovljiv, sicer z nekoliko več dela, kakor če bi delali krhko pito (quiche) v običajno velikem modelu,« pravi Komanova. Z veseljem smo pite pokusili in z veseljem Martini pošiljamo bon v vred­nosti 40 evrov.

Četrto, peto mesto

»Recept je zapisan precej nerodno. Najbrž ne gre za blender, ampak zgolj multipraktik, v katerem sesekljamo čebulo, čemaž in česen (zakaj ga sploh dodati, ko imamo že čemaž?), šele potem se dodajo jajca. Oziroma še bolje, dodatke sesekljamo posebej in jih prihranimo, potem pa v mešalniku stepemo jajca, postopno dodajamo moko in nazadnje vmešamo sesekljan čemaž z dodatki. Drugače, povsem sprejemljiv recept, ki ga lahko kdaj uporabimo tudi s koprivami, porom, ohrovtom ... Uporabno,« je Mojca Koman ocenila recept za špecle s čemažem, ki nam ga je priporočila Brigita Majcen Peklar. Med kuhanjem smo mi, prav zaradi pripomočkov, ki jih navaja, skoraj obupali: špecli so bili videti preveč mokri, pocasti, pravzaprav kot neki razmočeni žganci. Je pa res, da so se čez nekaj časa osušili, popili vodo in postali »prepoznavni«. Je pa res še nekaj drugega: okus je imeniten! Če imate s tem veselje, recept uporabite kot podlago, potem pa špecle tehnološko izdelajte s pripomočki, ki jih ponavadi uporabljate za to delo. Ko boste osvojili tega, pa nadaljujte še s sestavinami, ki jih predlaga Mojca Koman. Na koncu smo špecle vseeno z veseljem lovili po krožniku.

Na peto mesto smo dali omakco s čemažem, zaseko, jogurtom in kislo smetano. Oblika omake je pač ena najbolj pogostih uporab čemaža in v tem primeru nas je zanimalo, kako se obnesejo sestavine, ki jih je predlagala pošiljateljica, Biserka Koman (kaj bi ovinkarili: kjer je zraven zaseka, smo zraven mi :). Naša omakica je bila na koncu preveč kisla, kar smo pripisali značilni kislosti jogurta, ki je ostrejša, kakor jo občutimo pri kisli smetani. »Hm, zanimiv recept in res nekaj novega. Količina čemaža je zajet­na, kot je omenila gospa, kar mi je všeč. Nimam pripomb, še sama bom poskusila, le da bom zaseko, ki je pač zdaj nimam na voljo, zamenjala s koščki pancete,« je razmišljala Mojca Koman. Poskusite še vi; morda najdete še boljšo kombinacijo, kot jo predlaga naša bralka Biserka.

Mladi kuharji z BIC Ljubljana Foto: Uroš Hočevar/Delo