Odprta kuhinja: Piškoti iz domače zakladnice

Peterica najbolj 
zanimivih, 
preizkušenih, 
uporabnih za vse, ki si 
 začetka decembra ne znate predstavljati brez peke drobnega peciva. 
 Prispevek bralcev 
Odprte kuhinje.

Objavljeno
03. december 2015 14.08
Posodobljeno
06. december 2015 07.00
Karina Cunder Reščič
Karina Cunder Reščič
V 
prilogi Odprta kuhinja vsak mesec izberemo pet najboljših receptov, ki nam jih na določeno temo pošljejo bralci - in kadar je tema sladka in dišeča, se jih še toliko bolj veselimo. Tokrat pa smo bili kar malo presenečeni: receptov za piškote do zadnjega nismo dobili prav veliko. Ah, očitno so tu »vse najlepše pesmi že napisane, najlepše rože odcvetele«, smo skoraj zdrsnili v malodušje. Odprlo se je šele zadnji teden. In zadišalo! Tako vam danes lahko predstavimo pet takih, za katere se nam je zdelo, da vam bodo najbolj koristili pri letošnji praznični peki. Piškotke so spekli, tako kot vedno, na Biotehniškem izobraževalnem centru, naša ekipa kras­nih kuharjev - Neli Selan, Tjaša Grčar in Jan Mohorič ter Marjeta Cevc - je bila tudi komisija za podelitev nagrad. To je torej peterica »naj«.

Bojana Barukčić nam je poslala zmagovalni recept. To so začinjeni čokoladni užitki s pistacijami. Piškotki so voljni, dišeči in prijazni v tem, da ne zahtevajo popolnosti. To so medenjaki brez nadlege; nič vam ni treba čakati cele dneve, da se testo prepoji. Zamesite, spečete in uživate. Opazili boste tudi, da je njihova sredica še posebno slastna in na trenutke celo pomislite, da so polnjeni. Ekipa z BIC opozarja le, da je v receptu navedeno malo čokolade za obliv, mi smo se lotili velikopotezno in nam je je zmanjkalo. Gospa Barukčić bo dobila, kot je v navadi, bon v vrednosti 120 evrov. Hvala za ta recept, zagotovo bo našel svoje mesto v decembrskem pekovskem koledarju Slovencev.

Drugo in tretje mesto je tokrat zasedla ista gospa - ampak si zasluži, tudi zato, ker je že dve leti med najbolj pridnimi pošiljatelji receptov: komisija je izbrala vžigalice in pomarančne piškote z makom Mirijam Tavčar. Prve seveda zato, ker jemo z očmi in nas nenavad­ne ideje, oblike pritegnejo. Vžigalice so piškoti, ki jih zlahka podarjate: z lepo, nekoliko večjo škatlico, ki se bo odpirala podobno kot vžigalična, bodo obdarovanci očarani. V nas so prebudili otroško veselje, kajti vonjave, ki so se širile od teh piškotov, so nas spominjale na otroštvo. Ali ni to lepo, v prazničnih dneh, ki se bližajo. Omamne vonjave pa so prihajale tudi iz rožic z makom: ni praznikov brez vonja po pomarančah in zato gre temu receptu 3. mesto. Opozarjamo, da je v receptu predvidene malo tekočine za »kuhanje« maka, zato se bo bolj pražil.

Praznične peke tudi ni brez vsaj enih piškotov v obliki zvezdic, si mislimo. Zato smo izbrali recept Majde Pur, na koncu smo ga uvrstili na 4. mesto. Delu komisije se je zdelo, da so pretrdi, drugemu delu, da ne, vsekakor pa ne bo nič narobe, če jih spečete, tudi na zalogo, kakor predlaga gospa Majda, in jih potem »lepite« s čokoladno kremo. Mi smo se pri cimetu brzdali, vi pa se odločite po svojem okusu: bolj bo dišalo po cimetu, bolj božične bodo zvezdice.

Še peti recept: na prvi pogled morda niti ne toliko prazničen, ampak nekako nas vedno zapeljejo preprosta priprava in drugačne sestavine. Pri hokaido piškotih - recept nam je poslala Ivka Perko - nas je prepričala uporaba buč. S temi je namreč tako, da redko zrastejo v idealno porcijsko velikost: ponavadi jih malo ostane - in jih lahko porabimo za piškote. Še več, gospa Perko navaja, da je enako primerno korenje, všeč pa nam je bila tudi kombinacija s kokosovo maščobo. Gospa je predlagala, da piškote izrezujemo z modelčki, lahko pa jih naredimo v obliki krapkov, torej nadevane z marmelado. Nam se modelčki niso obnesli, kajti vlakna nastrgane buče so visela iz izrezanih oblik. Pri jelenčkih je še nekako šlo, kosmate smrekice pa nam niso bile všeč. Spekli smo torej krapke. Priporočamo sezonski okus marmelade: nam je bila najbolj všeč pomarančna z ingverjem. Peto mesto za gospo Ivko.

Vse čestitke nagrajenkam, mi pa se že veselimo ustvarjalnih doma pripravljenih majhnih darilc in pozonosti, ki jih bomo prav tako nagradili.