Odprta kuhinja: Piškotki in pecivo za razvajanje

Najlepše je, ko doma zadiši iz pečice in ko iz nje vzameš zlatorumene, nežno pečene, slastne piškote.

Objavljeno
27. november 2015 13.22
Mojca Koman
Mojca Koman
Orehi, lešniki, mandlji, rožiči, suhe slive in suhe fige, zraven pa še vsaj ena pomaranča - to so osnovne sestavine dobrot, ki nam jih Miklavž nasuje v peharčke. Lahko je vsaka reč zase ali v obliki slastnih piškotkov. Poiskala sem recepte za res okusne piškote, ki so (razen enega) hitro pripravljeni, so nekaj posebnega in se jih ne bi sramoval noben pravi Miklavž.

Pryaniki
Za 2-3 pekače piškotov; priprava testa 15 minut, počitek vsaj 4 ure, še bolje čez noč, oblikovanje 15 minut, čas peke 10-20 minu.

testo:
  • 0,5 dl žitne kave (iz kavnega nadomestka)
  • 125 g masla, 100 g sladkorja, 150 g meda
  • vrečka vaniljevega sladkorja, 1/4 žličke pimenta
  • po ščep muškatnega oreščka in janeževih semen
  • jajce
  • po 3/4 žličke jedilne sode in pecilnega praška
  • 1/2 žličke jabolčnega kisa
  • 375 g moke

preliv:

  • beljak
  • skodelica mletega sladkorja

  1. V kozico nalijemo skuhano žitno kavo, dodamo maslo, med, sladkor, pristavimo in mešamo, da se maslo in sladkor povsem raztopita. Odstavimo, prelijemo v večjo posodo in pustimo, da se ohladi.
  2. Dodamo vse začimbe in jajce ter z mešalnikom zmešamo.
  3. V kozarček nalijemo kis in vanj stresemo sodo, nato vlijemo v kavno zmes. Potresemo z moko, pecilnim praškom in vse skupaj zmešamo v gladko in mehko zmes. Pokrijemo s folijo ali krpo in pustimo na sobni temperaturi vsaj 4 ure ali čez noč. V tem času se nekoliko napihne in utrdi.
  4. Pečico vklopimo na 160 stopinj, pekač obložimo s peki papirjem.
  5. Iz zmesi z žličko zajemamo testo in ga v pomokani roki oblikujemo v kroglico v velikosti oreha. Polagamo jih na pekač in v segreti pečici pečemo 12 minut. Ohladimo na mrežici.
  6. Obliv: beljak stepemo v čvrst sneg in vmešamo sladkor v prahu. Na vsak piškot s prstom nanesemo obliv najprej na dno piškota, ko se ta posuši, pa še na zgornjo zaobljeno površino. Vsakokrat postavimo pekač s piškoti v pečico, segreto na 80 stopinj, za največ minuto, da se glazura hitreje posuši in postane mikrobiološko stabilna.

Različica: Sladkorne okraske potresemo po še mehki glazuri.

Opomba: Receptov za te znamenite piškote s SV Evrope je precej. Zanje je značilno, da niso krhki, ampak mehki, krepko začinjeni, okrogli in obliti z belo sladkorno-beljakovo glazuro. Obdržijo se dolgo. So tradicionalno pecivo ob koncu leta.



Piškoti s figovim nadevom
Za 35 piškotkov brez pecilnega praška; malo zahtevnejša priprava; za testo 5 minut, ohlajanje 30 in še 10 minut, za nadev 40 minut, priprava pred peko 10 minut, čas peke 20-25 minut.

testo:
  • 200-225 g moke
  • 115 g masla sobne temperature
  • 75 g sladkorja
  • vrečka vaniljevega sladkorja
  • ščep soli
  • manjše jajce

nadev:

  • 300 g suhih fig
  • 2 dl vode ali jabolčnega soka
  • lupinica 1 eko limone
  • pol cimetove skorjice 
ali četrt žličke mletega cimeta
  • 4 žlice ruma
  • 50 g sladkorja

  1. V posodo damo na koščke narezano maslo, sladkor, vaniljo, sol in moko in dobro premešamo v testene drobtine. Vmešamo še jajce, gladko testo ovijemo v folijo ali vrečko in damo v hladilnik.
  2. Figam odstranimo peclje, jih stresemo v kozico, dodamo sladkor, cimet, prilijemo vodo, rum. Limono olupimo z lupilcem za krompir, lupinico dodamo k figam. Pristavimo in pokrito nad šibkim ognjem kuhamo 30 minut: fige se mehčajo, vpijajo tekočino in aromatizirajo, voda izpareva, na koncu naj je ostane za žlico. Pustimo, da se fige povsem ohladijo.
  3. Testo vzamemo iz hladilnika. Plast papirja za peko narahlo pomokamo in na njem razvaljamo testo v pravokotnik, največ pol centimetra debelo (podobno kot za izrezovanje piškotov). Dobiti moramo pravokotnik, širok 21-24 cm. Testo zdaj z nožem narežemo na tri 7-8 cm široke trakove. Papir s testenimi trakovi privzdignemo, preložimo na pekač in postavimo v hladilnik za 10 minut.
  4. Iz kuhanih fig odstranimo lupine limone in cimetovo palčko, potem pa jih skupaj s preostalo tekočino pretresemo v mešalnik. Dobro pretlačimo, da dobimo gost nadev. Z njim napolnimo dresirno vrečko, ki smo ji vstavili širok okrogel dulec s premerom 1 cm ali uporabimo navadno vrečko za gospodinjstvo in ji potem odrežemo vogal.
  5. Pečico vklopimo na 180 stopinj, v posodici pa si razžvrkljamo eno jajce, ki ga bomo potrebovali kot »lepilo«. Pripravimo tudi pekač s papirjem za peko.
  6. Iz hladilnika vzamemo testo in na sredino vsakega traku nabrizgamo nadev za dober prst široko.
  7. En rob ob nadevu premažemo z jajcem. Nenamazani rob privzdignemo in z njim prekrijemo nadev, namazanega pa »nalepimo« na prvega. Nastale svaljke še malce povaljamo, takoj prestavimo na pekač in porinemo v segreto pečico za 20-25 minut.
  8. Pečeno pecivo vzamemo iz pečice in pustimo, da se napol ohladi na pekaču in pri tem otrdi. Nato ga na deski z nazobčanim nožem narežemo na 2 prsta široke rezine.


Koristen nasvet: Nadev mora biti hladen. Ne pretiravajte z njim, drugače ga ne boste mogli prekriti s testom.


Janeževi biscotti z lešniki

Za 50 piškotov, lahka priprava; za testo 10 minut, čas peke 25 minut, sušenje v pečici 15-20 minut.

  • 300 g moke
  • 2 žlički janeževih semen
  • žlička cimeta
  • žlička pecilnega praška
  • ščep soli
  • 200 g sladkorja
  • 50 ml olja
  • nastrgana lupininca 
pol eko limone ali pomaranče
  • 2 večji jajci
  • 50 g praženih oluščenih lešnikov
  • 50 g mandljev v lupini

  1. Pečico vklopimo na 180 stopinj. Pekač obložimo s peki papirjem. Lešnike in mandlje zelo na grobo narežemo ali nasekljamo, sem in tja je lahko kakšen prerezan le na pol.
  2. V manjši posodi pomešamo moko, janež, cimet, pecilni in sol.
  3. V večji posodi zmešamo sladkor, olje, lupinico limone. Postopno dodajamo jajci. Nazadnje po žlicah vmešamo še moko z dodatki in oreščke.
  4. Zmes zvrnemo na pomokan delovni pult, razdelimo na 3 dele, vsak del narahlo oblikujemo v štruco, položimo na pekač in potlačimo, da dobimo za prst debelo testo (širine največ 7 cm). Pekač porinemo v segreto pečico za 25 minut.
  5. Pekač vzamemo iz pečice, temperaturo znižamo na 150 stopinj ali povsem izklopimo. Pečeno štručko peciva previdno prestavimo na desko in jo prečno narežemo na za prst široke rezine. Te polagamo ležeče, s prerezano stranjo, na pekač drugo poleg druge. Ko končamo, pekač vrnemo v pečico, ki se ohlaja, za 15-20 minut, da se piškoti posušijo.

Naj bo popoldne dišeče in sladko! Še več receptov za praznični čas lahko najdete v prilogi Odprta kuhinja.