Odprta kuhinja Polone Požgan

Energična voditeljica, Polona Požgan, nam je pokazala tiste stvari, brez katerih 
v njeni kuhinji ne gre.

Objavljeno
13. november 2015 09.53
Polona Požgan, štirje predmeti, 11.11.2015, Brunšvik pri Račah [Polona Požgan]
Ana Strnad Hočevar
Ana Strnad Hočevar
Energična voditeljica nam je odprla vrata svoje kuhinje ravno med snemanjem oddaje Polona ga žge, ki je na sporedu ob nedeljah popoldne na Pop tv. Ujeli smo zadnji vlak, preden so kuliso tv-šova praznično okrasili in se pripravili na peko Miklavževih piškotov. Polona Požgan je pokazala tiste stvari, brez katerih 
v njeni kuhinji ne gre.

  • PONEV. Ponosno pokaže rdečo litoželezno ponev, zaradi teže jo le dvigne bolj težko. Ima jo šele nekaj mesecev, v njej pa najraje pripravlja meso, zelenjavo, omake. Kuhanje z brezčasno posodo je pravi užitek, saj se toplota v njej enakomerno razporedi. »Teflonke postanejo slej kot prej porozne ali pa pridejo pod roke ekipi oddaje, ki hrano v njih pika kar z vilicami, in so potem le še za odpad, kajne?« pogleda proti ekipi. »Novo teflonsko ponev sem kupila ravno včeraj.« Od svoje litoželezne pa se ne loči več, zanjo lepo skrbi in želi si, da bi imela v njeni kuhinji celo poseben prostor, ločen od druge posode.

  • LESENA KUHALNICA. S staro, oguljeno kuhalnico meša, pokuša in ustvarja v kuhinji. Kje jo je dobila, se ne spomni, je pa že nekaj let njena stalna partnerica. »Očitno se je ročaj prilagodil moji roki,« se pošali in z njo malo »začara« po zraku. »Kuhalnica je res malo razpokana, na nekaterih mestih bi se lahko že zaskalila. A dodatno vrednost ima na njej podpis Bineta Volčiča,« pokaže. Polona je že od nekdaj obkrožena z moškimi, tako med radijsko kariero na Radiu Center, kjer sta s Sašem Pappom prebujala Ljubljano, kot doma, kjer je prav tako obdana s fanti: dvema majhnima in enim velikim. Tudi v televizijski ekipi je več moških kot žensk, zato gre v prostem času, ki ga mora včasih sicer izsiliti, najraje na kavo s prijateljicami.

  • ZELIŠČA. Zanje je vedno prostor na kuhinjskem pultu in okenskih policah, v toplejših delih leta pa tudi na zelenjavnem vrtu pred hiško v Brunšviku pri Mariboru. Žajbelj, peteršilj, drobnjak, bazilika, timijan, lovor ... »Vsake toliko preizkusim kaj novega, nazadnje sem prinesla domov kislico in maroško meto, ki je zelo intenzivnega okusa. Kislica je prejšnji teden romala v rižoto, maroška meta pa na pečen sir na žaru in hkrati na malinovo granito.« Slednjo včasih uporabi tudi za dekoracijo jedi, celo svojega zajtrka, granole z jogurtom in različnim sadjem. Zelišča praviloma seseklja, razen takrat, ko recept zahteva drugače, mož­nar pa uporablja le občasno.

  • PIRANSKA SOL. Grobo uporablja pri pečenem krompirčku in mesu, fino pa za solate in omake, pri peki peciva in kruha. »Brez soli tudi okusa ni,« se namuzne Polona in se še malo zamisli o njeni uporabi: »Načeloma soli ne uporabljam preveč, je pa res, da je umetnost, kako jedi začiniti tako, da je ravno prav. Včasih uspe, spet drugič ne. Vsekakor pa je bolje, da s soljo ne pretiravamo.« Kot skrbna mati je tudi velika zagovornica lokalno pridelane hrane in pri kuhi uporablja, če je le mogoče, sestavine, za katere ve, od kod so prišle in da niso prepotovale tisoče kilometrov, preden jih je prinesla domov. Z okoliškimi pridelovalci je dogovorjena in točno ve, kdaj in kam gre po mleko, mlečne izdelke, krompir, moko, jajca. Vsak mesec pa na bližnji kmetiji vzame eko zabojček, poln zelenjave.

  • RECEPT. Brbončice, pripravite se, prihaja rižota z rdečim vinom, porom in pršutom. »Por in česen grobo sesekljam, pršut zrežem na trakce in nastrgam parmezan. Na maslu do mehkega prepražim por in česen, dodam riž, dobro premešam in zalijem z vinom. Ko se vino vpije, po zajemalkah dodajam kokošjo juho. Naslednjo zajemalko dodam šele, ko riž vpije vso tekočino prejšnje zajemalke. To počnem toliko časa, da se riž skuha, nekje 20 minut. Medtem na maslu hitro prepražim pršut in dodam malo kisa, zvrhana žlica je čisto dovolj. Na koncu rižu primešam še malo masla, pršut, baziliko in parmezan,« na hitro v mislih skuha Polona, nam zaupa, da se je s tem receptom začela zgodba njenih oddaj in še pove, da bo konec meseca izdala kuharsko knjigo Polona ga žge.