Čisto vsako leto je tako: nekje sredi septembra začnemo melanholično ugotavljati, da nam vsi paradižniki ne bodo dozoreli, ker jim bo zmanjkalo časa. Obupamo brez boja? Ali se korajžno podamo v nove avanture in jih vseeno skuhamo. Čeprav imamo vsi vgrajene predsodke, ker so nam leta dopovedovali, da so zeleni paradižniki strupeni – pa niso. Pet najbolj zanimivih »mednarodnih« receptov smo dali preverit naši sodelavki Slavki Ilich, med drugim avtorici edine slovenske monografije o tej plodovki. Tole je ugotovila.
Se spominjate filma Ocvrti zeleni paradižniki (Fried Green Tomatoes)? Leta 1991 so ga posneli po romanu ameriške pisateljice Fannie Flagg. Meni je ostal v spominu predvsem po tem, da so jih tam cvrli v ponvi v vročem olju. Seveda panirane zelene, nezrele paradižnike. Vedno me je mučilo, kakšnega okusa so bili, pa nisem nikoli poskusila! No, zdaj sem dobila nalogo – ker je več bralcev OK spraševalo, kaj narediti z nezrelimi plodovi –, da za vas preizkusim pet receptov! Naredila sem štiri, ki pa sem jih sproti prilagodila, da so bolj za naš slovenski okus in tudi bolj zdravi, peti za »srbsko solato« pa je recept moje mame. Spominjam se ga iz otroštva, ko smo imeli v Polju v najemu njivo.
Tokrat me je kljub izkušnjam od prej presenetilo, da so nezreli paradižniki tako okusni, pa naj so kuhani ali pečeni, slani ali sladki. Vsak je poseben! Priporočenim receptom nisem slepo sledila, tako sem juhi namesto slanine dodala dišeče ocvirke, najboljše, od krškopoljca. Panirane paradižnike, kultne fried green tomatos, sem namesto v maščobi in ponvi spekla v pečici. Odlični so in nič mastni! Presenetilo me je tudi, da je bil kruh sladek, čeprav sem porabila manj sladkorja, kot bi ga morala po receptu. Kaj bi šele bilo, če bi ubogala?! In ker je v receptu testa za dva modela, sem sestavine razpolovila in iz ene polovice naredila slan kruh, iz druge pa sladkega. Tudi pito s paradižniki sem delala prvič. Priporočam! Paziti pa morate, če imate, tako kot jaz, novo pečico na ventilacijo, da je treba temperaturo zmanjšati za 20 stopinj Celzija … Pito sem komaj rešila! Se vidi na fotografiji, kaj čmo.
Pa še nekaj zelo pomembnega: brez panike ob zelenih paradižnikih! Čeprav je dolgo veljalo, da je »strupeno« vse, kar je na teh rastlinah zelenega, z nezrelimi in zato zelenimi plodovi vred, so pred časom raziskovalci potrdili, da zeleni deli sicer vsebujejo solanin in tomatin, ki pa bi bila škodljiva le, če bi jih jedli – v porcijah kita glavača.