Odprta kuhinja Roberta Pečnika

Tokrat nam je vrata svoje kuhinje odprl Robert Pečnik - Pečo. Postregel nam je tudi z nekaj nasveti pri uporabi žara.

Objavljeno
12. februar 2016 11.57
Ana Strnad Hočevar
Ana Strnad Hočevar
Nekdanji prvi moški glas domžalske komercialne radijske postaje, zdaj pa vodi dopoldanski program na eni od televizij. S svojim žametnim glasom Robert Pečnik - Pečo zna pritegniti pozornost. Tudi našo. Povprašali smo ga, brez česa ne more v kuhinji.

#1 MESO. Domžalčan Robert Pečnik je starokopiten mesojedec, ki ga novodobne brezmesne smeri nikakor ne zanimajo, ne mikajo in se mu po svoje zdijo celo smešne. »Jed, v kateri ni mesa, je zame polizdelek,« še konča njegov slavospev mesu. Najraje zagrize v svinjino, v kakšno svinjsko ribico, odojka. »Žal je šla lokalna farma Ihan v stečaj, tam smo bili stalni odjemalci, se pa tudi zdaj trudimo, da jemo slovensko meso,« pove gostitelj, ki pa ima tudi svoje vire, kjer dobi pravo govedino iz Južne Amerike. Tudi boljše dele rdečega mesa si namreč rad privošči. Da resno misli s pridobivanjem kuharskih spretnosti po vselitvi v nov dom, je pokazal, ko je šel na akademijo Kralj žara in tam usvojil nekaj osnovnih prijemov. »Največja napaka, ki sem jo delal, je, da sem dajal v žar premalo oglja in se ni moglo zares razgreti, meso pa se zaradi tega nikoli ni primerno in dovolj speklo. Vedno je treba uporabiti dovolj oglja,« nas pouči Robert.

#2 POPER IN ČILI. Pečo obožuje pikant­ne jedi. Dolgo je jedi le popral, potem pa se je nekega dne bolje spoznal s čilijem in od takrat oba redno uporablja. Pri skupnih kosilih ločijo nepikantno hrano za mlajše - Mašo in Jakoba - in starejše, 86-letno babico, Robertovo mamo, ki družini še vedno vsak dan v delovnem tednu skuha kosilo. Za takšno skrb so ji neizmerno hvaležni in Pečo s ponosom pove: »Ona je carica!« Družina pa babico potem vsak konec tedna povabi domov na kosilo. Takrat radi kuhajo, tudi Robertova žena Alja je namreč odlična kuharica in z veseljem pripravi kaj novega. A zanju vedno dobro začini jedi. Nasploh uporabljajo veliko začimb, nekatere med njimi zrastejo tudi v velikih koritih ob hiši v Domžalah. V nasprotju z vrtičkom, kjer nič ne uspeva in ga že dve leti poskušajo obuditi. Pečo je z motokultivatorjem zemljo večkrat obrnil, plevel še večkrat populil, pa nič. »Letos se bom še bolj potrudil,« pove in v smehu poziva vse, ki se na vrtičkanje spoznajo, da pridejo pogledat njihovega in mu svetujejo, kaj lahko še naredi.

#3 ČEBULA. Je po mnenju nekdanjega radijca univerzalna stvar, v kuhinji nepogrešljiva. »Skoraj česar koli se lotiš v kuhinji, uporabiš čebulo,« pove. Nanjo se je spomnil tudi zato, ker zanj predstavlja začetek ustvarjanja v kuhinji, sekljanje nasploh pa po njegovo pomeni tudi pridobivanje osnovnih kuhinjskih spretnosti. Čeprav je sam ne reže velikokrat, ve, da je pomembno, da uporabimo oster nož, saj s tem ne poškodujemo mesa čebule in se hlapi ne sproščajo tako hitro in močno. In še nekaj - rezati jo je treba v pravi smeri in oblika lunic je tista, ki še ublaži solzenje ob sekljanju. Pri kuhi uporabljajo vse vrste čebule in televizijski voditelj še vedno upa, da bo nekega dne kakšna, katerakoli, zrasla tudi na njihovem vrtu. Domača zelenjava ima namreč po njegovem neprecenljivo vrednost.

#4 ČESEN. Česen v družini Pečnik uporabljajo za aromo in okus pri kuhi. Tu in tam naredijo tudi česnovo juho. »Ampak to je res redko,« s kavča zakliče sin Jakob, ki ravno preboleva virozo. Pove še, da »oči zelo poredko kuha, kakšna jajčka za zajtrk mogoče, in če babica ne utegne pripraviti kosila, naredi testenine in juho iz vrečke.« Pečo temu še enkrat pritrdi, ampak pripomni, da poskuša večkrat poprijeti za kuhalnico. In še enkrat se pohvali, da za jedi z žara pa redno skrbi prav on, in to dobro. S tem se strinja tudi Pečnik mlajši. Pečo nam - v bran svojemu poznavanju žara - doda, da je polivanje piva po mesu na žaru, da bi bilo še boljše, bolj sočno in prekajeno, napaka. Ta »resnica« je začela krožiti naokrog, ker je bilo za gašenje ognja na žaru ponavadi pri roki le pivo. »To ni najboljše, naj bo tam raje pršilka z vodo, ne pivo. In pršiti je treba po ognju, nikakor po mesu,« v svojem slogu pribije gostitelj.

#5 VINO. Pri Pečnikovih uporabljajo vino v in ob jedeh. Pravega kosila si sogovornik ne predstavlja brez kozarčka vina. Ni poznavalec, ve pa, katera mu najbolj ustrezajo. Sladkih ne mara, polsuho in suho mu še najbolj prijata. Obvezno pa z ribo in perutnino pije belo vino, pri rdečem mesu in svinjini pa rdeče. Slovenski vinarji so mu najljubši, čeprav je pokusil tudi veliko tujih vin. Najraje si kozarček natoči tudi ob mesu z žara, pri katerem bi marsikdo prej pomislil na pivo. »Seveda je pivo nepogrešljivo, kadar je pri peki na žaru bolj v ospredju druženje, ampak žar je lahko tudi gurmanski obrok, ko mora biti zraven vino,« razmišlja nekdanji voditelj najbolj zaljubljene radijske oddaje. Sicer ni preveč naklonjen praznikom, ki so po njegovem uvoženi, tako mu tudi valentinovo ne pomeni veliko. »To pa ne pomeni, da ne sledim čredi in ne kupim kake drobne pozornosti ali rožice,« se nasmehne. Na dan zaljubljencev pa zanj in njegovo drago ne bo manjkal niti kozarček dobre kapljice.