Odprta kuhinja: Romantični čas vrtnic

Vrtnica je roža, ki v dom prinaša radost, lepoto, omamen vonj – in tudi v kuhinji preseneti kraljevsko.

Objavljeno
11. junij 2017 16.37
Mirjam Grilc
Mirjam Grilc
Eno najbolj prefinjenih vonjav, skrivnost, zavito v cvetove vrtnice, se trudimo ujeti prav vsi. Vrtnica je roža, ki v dom prinaša radost, lepoto, omamen vonj – in tudi v kuhinji preseneti kraljevsko.

Toliko hvale, kot je žanje vrtnica, že iz preteklosti, ne dobi nobena druga roža. V njeno čast je napisanih kar nekaj čudovitih knjig, kot poklon vrtnici so organizirane prireditve, razstave, obstajajo društva ljubiteljev vrtnic – in vse to si resnično zasluži.

Sort je skoraj brez števila in še vedno nastajajo. Med seboj se razlikujejo po videzu, vonju in tudi zdravilnosti. Kar zanima nas zeliščarje, pa ni to, da je vrtnica lepa, ampak da je nadvse koristna in zdravilna. Svojo moč skriva v cvetnih lističih. Nabrani morajo biti ob toplem, sončnem vremenu, v dopoldanskem času, preden začnejo eterična olja izhlapevati. Očiščene vseh »obiskovalcev« na hitro posušimo. Pravilno posušene lističe nato shranimo v suhem in zračnem prostoru, kajti sicer kaj hitro nase povlečejo vlago iz okolice. Suhe ali sveže liste pripravimo kot poparek in ponudimo kot krepčilo za organizem po dolgotrajnih boleznih in pri rakavih obolenjih. Čaj je dobra pomoč za krepitev srca in živčni sistem, učinkovita ali celo boljša pomoč kot koprivni čaj pri čiščenju krvi. Veliko ljudi trpi zaradi zasluzenosti dihal in raznih bolezni pljuč, zato naj uživajo vrtnični čaj, pomagal pa bo tudi vzpostaviti ravnovesje v črevesni flori, ki je prizadeta zaradi pogostega uživanja antibiotikov.

Moj nasvet pa je, da pravzaprav ne iščite razlogov za uživanje vrtničnega čaja, pripravite ga kar tako, da vas bo nežno pobožal po duši. Nekaj cvetnih listov dodajte k svoji hišni čajni mešanici: popestrili bodo okus, v prostoru pa bo prijetno zadišalo. Preizkusite jih v kuhinji, kjer za uživanje pridejo v poštev tako sveži, rahlo dušeni, pečeni, predelani v marmelado, sirup ... Rožni lističi se povsod dobro obnesejo, če imate »okusno« vrsto vrt­nice. Nasveti in recepti pa naj veljajo le za vrtnice, ki so vzgojene biološko; mimogrede pomuljenih cvetov, ki se nagibajo čez ograjo tujih vrtov, ne uporabljamo za uživanje, ampak le občudujemo.

Doma imam prečudovito plezajočo vrtnico; njen vonj se ponaša s pravim parfumom (ki se sicer ponaša s ceno, da se ti zvrti v glavi). Dobila sem jo v dar in od takrat je moja kuhinja bogatejša tako za številne recepte kot romantično vzdušje v hiši, ko pride vrtnični čas leta.