Odprta kuhinja: Sadje kar sili v kozarce

Da pridemo do dobre marmelade, ni potreben velik strošek.

Objavljeno
06. julij 2015 12.58
Mirjam Grilc
Mirjam Grilc
Marmelade so pripravljale naše prababice, babice, mame, kuhamo jih mi in zagotovo bodo to počeli tudi naši otroci. Spomin na sadno kašo v črnem emajliranem loncu in kuhalnico živi naprej, le pripravi ne namenimo več toliko časa, kot so ga nekoč. Takrat je pač čas tekel bolj počasi in marmelada se je kuhala ure in ure.

Če te dni usmerimo pogled v nakupovalne vozičke, opazimo, da so polni sladkorja in steklenih kozarcev. Kako tudi ne, saj sadje dobesedno sili v naše naročje in najlažje mu podaljšamo življenjsko dobo s predelavo v marmelado, džem, žele ali kompot. Julij je pravi mesec, da ujamemo barvo, vonj in aromo sadja v kozarec marmelade, ki nam bo zagotovo popravil razpoloženje nekega hladnega zimskega dne, ko se bo zdelo vse turobno in brezvoljno. Preden začnemo kuhati, se odločimo za marmelado, za katero lahko sadje zmeljemo in razkuhamo kot pri čežani, ali pa izberemo džem, v katerem je čutiti koščke sadja, in temu prilagodimo način kuhanja.

Da pridemo do dobre marmelade, ni potreben velik strošek, prav tako ne potrebujemo veliko sestavin in pripomočkov. Sestavine so sadje, sladkor in neobvezni dodatki, kot so začimbe, šilce alkohola, košček čokolade ... Nujni pripomočki pa so kozica za kuhanje, ki naj bo široka in nižja, kuhalnica za mešanje, penovka za odstranjevanje pen, kozarci s pokrovčki, zajemalka za polnjenje kozarcev ter topla odeja, da napolnjene kozarce pokrijemo in s tem omogočimo, da se marmelada ali džem prav počasi hladita.

Med kuhanjem marmelade bodimo v bližini posode, saj je treba večkrat premešati, saj se sadje in sladkor znata oprijeti posode, kar očitno spremeni okus marmelade.

Da bo marmelada res pripravljena v kratkem času, se kuhanja lotimo s kilogramom sadja, tako odvečna tekočina hitro izpari, sadje pa ohrani več hranljivih snovi in barva ostane pristna (še posebno to velja za marelično marmelado). Večja ko je količina sadja, daljši je čas kuhanja. Če pripravimo manj kozarčkov marmelade, dobi prostor na polici še marmelada iz drugih vrst sadja, mi pa širši in bolj pester izbor sladkih razvad.

To bi bilo na hitro nekaj nasvetov, zdaj pa, menim, je čas, da vkuhate kozarec dobre domače marmelade. Za spodbudo naj bo tale zapis iz stare knjige: »Marmelada je pomembno hranivo, ki ne sme manjkati ne v delavski, ne v kmečki, prav tako ne v meščanski kuhinji.«