Odprta kuhinja: Sladka Ella

Pravijo, da je Ella najbolj priljubljena angleška kuharica po Jamieju Oliverju.

Objavljeno
11. marec 2017 09.38
Irena Štaudohar
Irena Štaudohar
Petindvajsetletnica, ki je zaslovela s svojim blogom z zdravimi recepti, je v nekaj letih ustvarila mali imperij. Pred kratkim je pri Mladinski knjigi izšla njena prva kuharica Slastno z Ello – najbolje prodajani kuharski prvenec vseh časov.

V Veliki Britaniji že predstavlja svojo četrto knjigo z naslovom Slastno Ella in prijatelji. V Londonu ima zelo dobro obiskano kuharsko šolo, z možem sta odprla še delikateso z zdravo hrano, imenovano Mae Deli, v kateri ponujata vedno več lastnih proizvodov, ob tem pa vodi še zelo uspešen katering. Ella Woodward (pred kratkim se je poročila in se zdaj piše Mills) je postala vzornica številnim dekletom, ki pišejo bloge o hrani in jih opremijo s čudovitimi fotografijami.

Kako se je vse začelo?

Ko je bila še otrok, je Ella oboževala sladkarije. V prvem letniku univerze je njena ljubezen do sladkarij dosegla vrhunec, s prijateljicami so živele le še od sladoleda z okusom piškotov, čokolade in bonbonov, ki so jih kupovale kar na kilograme. Oboževala je hitro hrano in razen banan in koruze se ni dotaknila nobene druge zelenjave ali sadja. V drugem letniku fakultete je zbolela za redko boleznijo z zapletenim imenom – posturalna ortostatska tahikardija, ki je prizadela njeno vegetativno živčevje, to pa nadzira vse, kar se v telesu dogaja samodejno, od bitja srca, prebave, kroženja krvi do imunskega sistema. Njen trebuh je bil tako napet in velik, da so njeni najbližji mislili, da je noseča. Ves čas je imela glavobole in bila je preutrujena, da bi stopila iz stanovanja, zato je petindevetdeset odstotkov časa preživela v postelji, gledala Kardashianove, jedla sladkarije in tonila v depresijo. Ravno je začenjala manekensko kariero v Parizu, a se ji je morala zaradi zdrav­stvenih razlogov odpovedati. Zdravniki so ji predpisali steroide, po katerih se je počutila še slabše.

Ko sta s fantom odšla na potovanje v Marakeš, se ji je zdravje tako poslabšalo, da so jo domov pripeljali napol pri zavesti in na invalidskem vozičku.

Ko je ugotovila, da ji uradna medicina ne bo pomagala, je začela raziskovati knjige o zdravi prehrani in se odločila, da bo čez noč spremenila svoje življenje. Z jedilnika je črtala vse, kar je jedla nekoč, postala je veganka, odpovedala se je vsem vrstam mesa in mlečnim izdelkom, sladkorju, glutenu, predelani hrani, polni kemikalij in aditivov. Družinski člani te odločitve najprej niso jemali resno, mislili so, da bo trajala le kakšen dan, tudi zato, ker Ella sploh ni znala kuhati. Ko je fanta prvič povabila k sebi domov na večerjo, je šel prej v restavracijo, saj je mislil, da bo ostal lačen. Prve tri mesece, ko se je se je začela hraniti na drugačen način, je vsak dan jedla eno in isto: za zajtrk ovseno kašo z banano in borovnicami, za kosilo ajdov toast s pretlačenim avokadom in popečenim paradižnikom in za večerjo testenine iz rjavega riža z zelenjavno polivko.

Nasveti in predlogi

A zgodilo se je nekaj neverjetnega, njeno zdravje se je občutno izboljšalo in simptomi so izginili. Odločila se je, da bo začela pisati blog z naslovom Slastno z Ello, saj je vedela, da bo tako prisiljena preizkusiti vsaj tri nove recepte na teden. V prvih treh tednih je njen res čudovito oblikovani blog bralo 100.000 ljudi, zdaj pa ga vsak mesec obišče že več kot dva milijona in pol navdušencev nad tako hrano.

Pred kratkim je pri Mladinski knjigi izšla njena prva kuharica Slastno z Ello Foto: Promo foto


Ella meni, da je osnova zdrave veganske prehrane dobro založena shramba, tako da lahko kadarkoli skuhaš, kar si tisti trenutek zaželiš. Kaj je torej vedno na njenih kuhinjskih policah? Brezglutenska moka (ajdova, kvinojina in moka iz rjavega riža), testenine iz kvinoje, rjavi riž ali pia, datlji (najraje jim odstrani koščico in jih nadeva s čajno žlico mandljevega masla, ki ga naredi sama), jabolčni kis, kokosovo mleko, kokosovo olje, oljčno olje, oreščki, paradižnikova mezga, presni kakav v prahu, semena, stročnice (doma ima vedno nekaj pločevink črnega fižola, čičerke in leče), tahini, sveže sadje in zelenjava, različne vrste žita (rjavi riž, kvinoja, ajda, oves) in zelišča. Sama pripravlja tudi rastlinsko mleko, od mandljevega do mleka iz rjavega riža, najraje ima ovseno, ki je pripravljeno najhitreje in je najcenejše. (Lonček ovsenih kosmičev pol ure namakamo v hladni vodi. Vodo odlijemo, kosmiče splaknemo, odcedimo in jih stresemo v mešalnik s 3 lončki sveže vode. Mešamo 30 sekund in mleko precedimo skozi fino cedilo.)

Sama naredi tudi mandljevo maslo, ki je zelo blagodejna hrana za sijočo kožo, saj je polno vitamina E. Mandlje najprej deset minut praži v pečici, jih ohladi, strese v res močan multipraktik, doda sol in meša 15 minut, da nastane gladka kremna zmes. V zaprtem kozarcu lahko maslo na sobni temperaturi hranimo do teden dni.

Ellina kuharska knjiga je polna dobrih idej. Eno pogostejših vprašanj, ki ji ga zastavljajo njeni bralci, je, kako pri veganski prehrani zaužiti dovolj beljakovin. Svetuje, da mora biti vsaj en obrok na dan bogat z beljakovinami, najboljši viri zanje pa so vse vrste stročnic (fižol, čičerka, leča), kvinoja, temno zelena listnata zelenjava (kodrolistni ohrovt in špinača), oreščki in semena, konoplja (prah ali semena) in avokado.

Ali moramo kupovati ekološko pridelano zelenjavo? Avtorica knjige priznava, da ne vedno, razen pri tako imenovanih »umazanih dvanajstih«, to je tiste vrste zelenjava, ki iz zemlje vsrka največ strupov in kemikalij: jabolka, jagode, grozdje, zelena, breskve, špinača, paprika, nektarine, kumare, krompir, paradižnik in čiliji.

Zdaj, ko je slavna, je ves čas pod bud­nim očesom. Ko so mediji nekoč objavili njeno fotografijo, na kateri v restavraciji je ribo, so nekateri oboževalci zagnali vik in krik, češ da ne živi tako, kot pridiga. A Ella jim odgovarja, da zdravo prehran­jevanje ne sme biti samokaznovanje, da si moramo včasih v življenju privoščiti prepovedane stvari in se zaradi tega nikoli ne smemo počutiti krive.