Odprta kuhinja: Sladko zmerno življenje

Anja Rutar, študentka živilstva in prehrane, bo enkrat na mesec skupaj z OK skrbela za raznovrstne, aktualne vsebine.

Objavljeno
30. april 2017 13.28
Karina Cunder Reščič
Karina Cunder Reščič
Anja Rutar se pridružuje ekipi OK, ki skrbi za raznovrstne, aktualne vsebine. Študentka živilstva in prehrane na biotehniški fakulteti v Ljubljani se še posebno posveča sladicam, ki jih pripravlja tako, da z njimi dobimo več koristnih snovi ter manj praznih kalorij in slabe vesti. Enkrat na mesec bo z nami raziskala eno od vprašanj, pred katerimi se znajde vsak, ki se loti spreminjati svojo prehrano in slog življenja. Kadar koli pa lahko njene nasvete berete na kulinaričnem blogu Zdravo z Anjo Rutar

Kako bi definirali hrano, ki jo jeste, torej recepte, ki jih boste pripravljali tudi za OK?

Trudim se, da je hrana, ki jo jem, kar se da raznolika in nepredelana ter hkrati slastna in prijetna za oko. Ker kot študentka nimam veliko časa za kuhanje, so moje jedi precej preproste, v svoj jedilnik pa poskušam vključiti čim več kakovostne in sezonske zelenjave, če je le mogoče, domače. Imam tudi srečo, da lahko uporabljam domača jajca, meso, skuto in podobno, kar ogromno pomeni. Tudi pri sladicah se držim enostavnosti, hkrati pa ne vsebujejo dodanega sladkorja in so brez moke, namesto katere najraje uporab­ljam mlete oreščke in kokos.

V čem je, mislite, taka hrana bolj zdrava? Recimo današnje kocke z malinami in sirom?

V primerjavi s klasičnimi sladicami nas sladice z manj sladkorja in več zdravimi maščobami prej zadovoljijo, hkrati pa ne vplivajo na raven sladkorja v krvi. Dovolj je že en kos, nimamo pa tudi želje po tem, da bi zmazali vse, kakor se hitro zgodi pri kakšnih klasičnih piškotih. Poleg tega z njimi dobimo zdrave maščobe iz oreščkov, antioksidante in minerale iz čokolade z visokim deležem kakava, bel­jakovine iz skute in podobno. Vseeno pa velja poudariti, da se moramo tudi pri teh sladicah držati zmernosti, saj so zaradi višjega deleža maščobe bolj kalorične.

Kaj vas pri hrani najbolj zanima?

Recimo to, kako lahko že z majhnimi spremembami v prehrani ugodno vplivamo na svoje počutje in zdravje. Ljudje se premalo zavedamo, da je hrana ključni dejavnik: če je ustrezna, lahko prepreči marsikatero tegobo in bolezen. Zaradi last­nih izkušenj in izkušenj, ki sem jih pridobila na praksi, pa me vse bolj zanimata tudi psihološki vidik prehranjevanja in vzpostavitev zdravega odnosa s hrano pri posameznikih.

No, fascinirajo pa me prav tako neskončne možnosti priprave in kombiniranja sestavin, naj bodo to različne tehnike priprave zelenjave pri kosilu ali peka sladic.

Kaj je zadnje, kar vam je, kot rečemo, »padlo v oko« glede zdrave hrane in življenja? Kakšna novica, raziskava?

Redno spremljam znanstvene strani, na katerih dnevno objavljajo nove raziskave, zato je teh novic ogromno. Kar velja danes, ni nujno, da bo veljalo tudi jutri. In kar velja za nekoga, še ne pomeni, da bo veljalo za nekoga drugega. Ugotovila sem, da je vse raziskave in novosti treba jemati z rezervo in da se ne smemo zanašati le na eno. Zato novice, ki so mi zanimive, rada preverim še pri drugih virih. Tako sem se naučila, da je, kar zadeva zdravo prehrano in življenje, ključnega pomena zmernost, ker težko dobimo dokončne odgovore. Kar je v neki količini zdravo, nam lahko v drugi škodi.

Za OK boste vsakič raziskali neko vprašanje, pred katerim se znajde človek, ki se loti spreminjanja svoje prehrane. Kateri so viri, ki jim zaupate kot znanstveno neoporečnim?

Zanesljivi viri so ključnega pomena, saj lahko dandanes na internetu najdemo kup mešanih in neresničnih informacij. Sama se zato najraje uporabljam strani, kot so PubMed, ResearchGate, ScienceDirect, Cabi, Medical News Today in podobne. Ker sem študentka, imam na fakulteti dostop tudi do raziskav, ki so za večino ljudi plačljive, zato to s pridom izkoriščam.

Kaj vas pri hrani najbolj veseli? Razložite na primeru tega, kar boste in ste jedli danes.

Raziskovanje novosti, saj se vsak dan naučim kaj novega. Z znanjem pa želim pomagati ljudem, ki bi radi spremenili svoje prehranjevalne navade in se bolje počutili v svoji koži. V veliko veselje mi je tudi ustvarjanje v kuhinji; to je sprostitev po napornem tednu in daje svobodo pri eksperimentiranju, recimo med ustvarjanjem sladic. Zaradi natrpanega urnika sem med tednom omejena pri pripravi hrane, a se še vseeno trudim, da je kar se da raznovrstna, vsebuje veliko zelenjave in barv. Tako je bila danes na jedilniku domača skuta s svežimi jagodami, nekaj domačimi orehi in kokosom. Za kosilo sem si privoščila skledo zeljne solate s popečenimi jajčevci, rukolo, papriko, orehovim oljem, piščancem in malo sira feta. Večerja pa so bila domača jajca s popečenimi bučkami in paradižnikova solata s papriko.