Odprta kuhinja: Stran pa res ne bomo metali!

Brez težav si dajte duška pri barvanju pirhov, ponujamo vam namreč nekaj trikov, kako vsa umetniška dela tudi uporabiti.

Objavljeno
15. april 2017 10.45
Mojca Koman
Mojca Koman
Ne vem, kako je z vami, ampak meni ostanki hrane zaposlujejo misli skoraj vsak dan. Škoda, recimo, mi je zavreči za skodelico krompirjevega pireja, ko vendar z njim čudovito zgostim juho naslednji dan. Čevapčiče po nedeljski peki na žaru tako hitro porabim v solati ali jih dodam v omako za pašto, iz malo rižote
pa z nekaj dodatki naredim polpete ali arancine. Tako je vsak dan, po praznikih in raznih praznovanjih, ko »za vsak primer« skuham(o) preveč, pa se zadeva včasih zaplete.

Meni so trn v peti preštevilni pirhi, ki nam ostanejo po veliki noči. Pomislite, pet otrok, vsak želi okrasiti vsaj dve jajci, v resnici se število pri vsakem kmalu povzpne na pet in več, precej jih podarimo, a jih vedno vsaj podvojeno dobimo nazaj, ker je obdarovancev pač manj kot nas.

Ne, nismo nehvaležni, nasprotno. Pirhe porabljam v namazih in v solati z motovilcem, regratom, nadrobim jih med drobtine in potresem po kuhani cvetači in korenju. Potem jih … obupano preštevam v hladilniku še vsaj dva tedna. »Vsaka težava je izziv,« sem kot starš modra, zatorej ni razloga za skrb. Odkrila sem nekaj prikupnih receptov, ki mi bodo letos pomagali v zglednem času porabiti preostanek pisanih pirhkov. Upam, da tudi vam. Prej pa še nekaj zamisli, ki bodo prispevale k bolj smiselnemu prazniku.

Kje shranjujemo sveža jajca?

Nekoč je za jajca veljalo, da so silno občutljivo in hitro pokvarljivo živilo, danes pa vemo, da ni tako. Čeprav je lupina krhka, je vseeno dobra pregrada, ki varuje notran­jost pred kvarjenjem. Lupina ima drobne pore, skozi katere se izmenjavajo plini. Tudi vodni hlapi, ko se zaradi nihanja temperature jajce orosi, kar obstojnosti prej škodi kot koristi. Zato jih hranimo pri kar se da enakomerni temperaturi, naj bo to sobna ali malo nad nič v hladilniku. Nižja ko je, več dni se jajce obdrži. V hladilniku je obstojno do pet tednov, pri sobni temperaturi največ dva. Zatorej, ni razloga za skrb, če bi si radi naredili zalogo jajc za veliko noč že nekaj tednov prej, in prav gotovo ni razloga, da bi danes na vrat na nos dodatno kuhali pirhe le zato, da se ne bi ducat povsem svežih jajčkov prekmalu pokvaril.

Kam z vodo, v kateri smo kuhali šunko?

Pirhi, hren, potica in šunka – čet­verica znanih prazničnih dobrot pomladi. V zadnjem času je v trgovinah na voljo večinoma že kuhana šunka, kar proizvajalci zapišejo na embalaži. Vendar ima praznik poseben čar, ko šunko skuhamo sami doma. Ura lahnega vrenja za kilogram mesa ter počasno ohlajanje v vodi je pravi recept za sočno šunko. Vodo, v kateri se je kuhala, lahko porabimo za vrhunski ričet, zalivanje rižote (ješprenjote), za omako za testenine ali preprosto suho juho, torej juho, v katero zakuhamo jušne testenine ali riž. Kaj boste torej danes jedli za kosilo?

Šunka ali vratovina – to je zdaj vprašanje.

Ne gre le za ceno, pri čemer je vratovina malo cenejša izbira. Bolj gre za to, kaj si želimo in za kakšen namen bomo kos mesa porabili. Iz šunke dobimo lepše in enakomernejše rezine, ki so gotovo prikupnejše na kosu kruha, pri vratovini zaradi maš­čobnih in vezivnih lis rezine niso vedno prav elegantne, posebno če bi radi tanke. Vratovina se nasprotno veliko bolje obnese v enolončnicah, v katerih je zaželeno, da vanje »stopi pujs«, in za katere meso pač narežemo na večje kose ali kocke. Šele maščoba da juhi tisti pravi okus.

Kako porabimo že malce suho potico?

Pri nas polovico žegna vedno prihranimo za belo nedeljo, to je za prvo nedeljo po veliki noči, ko naj bi po tradiciji znova jedli velikonočne jedi. Tako bom že danes polovico potice takoj zamrznila do prihodnje sobote zvečer, da se do pravega trenutka ravno odtali in bo vsa mehka, nežna in dišeča. To vam svetujem, da naredite tudi vi s svojo. Se razume, da ne pojemo vedno vse naenkrat. Tiste kose, ki proti koncu tedna nikomur več ne teknejo, posušim v pečici in zdrobim v sladke drobtine za posip po sladoledu, prvo posipanko z rabarbaro kmalu ali kot dodatek mislijem na jogurtu za zajtrk. Ali spečem sladico presenečenja; za recept pokukajte v rubriko tedenski jedilnik.

Veste, kako skuhati jajca, da ne popokajo in se jih da lepo olupiti?

S soparjenjem. Po tem postopku kuhanja je mogoče elegantno olupiti celo povsem sveža, čeprav je vedno veljalo, da so s takšnimi težave. Torej, v lonec nalijte malo vode, jo zavrite, v lonec vstavite cedilo ali luknjičavi vstavek za soparjenje, nanj položite jajca in jih soparite 10–11 minut za povsem trdo kuhana oziroma 8 minut za še rahlo mehak rumenjak. Takoj zatem jih položite v mrzlo vodo z ledom, kjer naj se popolnoma ohladijo, nakar jih olupite.

Za pirhe soparjena jajca nato položite v raztopino barve, da dobite pirhe, kot se šika. No, s čebulnimi listi po tem postopku najbrž res ne bo šlo, z raznimi barvnimi tekočinami, od raztopine kurkume do terana, pa z lahkoto. Naj vam uspejo, vam želim.