Odprta kuhinja: Štruklji s češnjami

Med najboljšimi recepti s češnjami, ki smo jih v Odprti kuhinji iskali v maju, se je znašel seveda tudi štrukelj.

Objavljeno
04. junij 2016 13.41
Nejc Klobasa priporoča svojo izpeljanko štrukljev s češnjami. Med peterico v natečaju Naša sestavina - Vaš recept smo recept uvrstili, ker so štruklji pač vseslovenska jed in ljubezen in je dobro ves čas osveževati in dopolnjevati znanje. Če se jih boste lotili, predlagamo, da vseeno vse češnje zrežete na koščke in uporabite pasirano skuto, drugače se v štruklju naredijo prevelike luknje, zračni mehurji, in ga je na koncu težko lepo razrezati. Mladi kuharji tudi menijo, da bi bilo pol ure kuhanja dovolj.

Štruklji s češnjami
4. mesto za Nejca Klobaso iz Ljubljane

Sestavine:

  • testo
  • 500 g moke
  • jajce, 2 žlici olja
  • 350 ml mlačne vode
  • žlica limonovega soka ali kisa
  • ščepec soli
  • nadev
  • 1 kg skute
  • 250 g razkoščičenih svežih češenj
  • 120 g nerafiniranega kokosovega sladkorja
  • 100 g masla
  • 30 g vaniljevega sladkorja
  • 2 jajci
  • ščepec soli
  • nastrgana lupina bio limone
  • 1 dl sladke smetane


Priprava:

  1. Testo: iz moke, jajca, mlačne vode in limonovega soka ali kisa zamesimo testo. Oblikujemo kepo, jo dobro namažemo z oljem in pustimo počivati pol ure.
  2. Nadev: vse sestavine razen češenj rahlo premešamo. Enakomerno namažemo eno plast prej razvlečenega testa. Na začetku naredimo vrstico iz celih razkoščičenih češenj, zvijemo dva zavoja, potem drugi del testa posujemo z narezanimi razkoščičenimi češnjami in zvijemo do konca.
  3. Zavijemo v dve plasti folije in v kropu kuhamo 45 minut.


Namig: Štruklje postrežemo tople 
z drobtinami, prepraženimi na maslu, in posute s sladkorjem v prahu.