skoraj tako »carska« kot Marija Terezija; za model premera 28 cm ali dva po 16 cm
Sesatvine:
- 230 g sladkega krompirja
- 200 g bele moke
- 60 g mletih orehov
- 3 jajca
- 1 dl olja
- 180 g sladkorja
- po žlička sode bikarbone, pecilnega praška, mletega cimeta
- zavitek vaniljevega sladkorja
- po pol žličke mletega kardamoma in mletih klinčkov
- cela pomaranča
- 700 g maskarponeja
- 3 žlice medu
- pomarančna lupinica
- sladki beljak
- 3 beljaki
- 2 žlici mletega sladkorja
- nekaj kapljic limonovega soka
- pol žlice koruzne moke
Priprava:
- Sladki krompir skuhamo z lupino. Kuhanega olupimo in pretlačimo (piriramo) in pustimo, da se ohladi na sobno temperaturo.
- Vse suhe sestavine med seboj dobro premešamo.
- Cela jajca s sladkorjem zmešamo z električnem mešalnikom, da nastane penasta zmes. Primešamo krompirjev pire in olje. Postopoma dodajamo suhe sestavine in dobro zmešamo.
- Testo vlijemo v pomaščen pekač za torte in pečemo na 180 stopinjah približno 40 minut. Pečeno stresemo iz modela in pustimo, da se ohladi. Nato biskvit prerežemo in namočimo s sokom ene pomaranče.
- Namažemo s kremo, ki jo naredimo tako: maskarponeju dodamo med in naribano pomarančno lupinico. Z lopatko sestavine dobro premešamo.
- S kremo premažemo tudi celo torto in posujemo z mletim cimetom ali pa jo okrasimo s sladkim beljakom: beljake stepamo in postopoma dodajamo sladkor, limonov sok in moko. Mešamo toliko časa, da lepo naraste in postane čvrst in sijoč. Napolnimo dresirno vrečko in poljubno okrasimo torto ter zapečemo z gospodinjskim gorilnikom.
Še več odličnega branja ponujamo jutri v Odprti kuhinji, prilogi Nedela.