Odprta kuhinja: Trend, ki vztraja - kostna juha

Na Zahodu jo v zadnjem času strežejo kar v malo večjih skodelicah za kavo in ponujajo kot hranilno, krepčilno in močno superhrano.

Objavljeno
15. januar 2016 13.43
A. S. H.
A. S. H.
Kostna juha se je vrnila in v prenekateri novi restavraciji postala privlačna tržna niša. Zanimanje zanjo je spet vzniknilo s trendom paleo prehrane. V Sloveniji pa imajo tako ali tako vse juhe močno tradicijo, še posebno povezano z nedeljo.

Poznajo jo naši dedki in babice, še bolj verjetno pradedki in prababice. Da so ob zakolu živali pri hiši skrbno shranili in uporabili vse dele živali, so iz kosti, po možnosti že prej pripravljenih (pečeno, skuhano in drugače obdelano meso), kuhali tudi polnovredne juhe, ki ohlajene postanejo žolca. Ta je včasih, z dodatkom različnih delikates, kot so kisle kumarice, suhe mesnine ali trdo kuhano jajce, veljala za pravi gurmanski grižljaj.

Medtem ko je v goveji oz. kokošji juhi poleg jušne zelenjave, začimb, soli in kosti še meso, ga pri kostni juhi ni. Poleg tega se lahko uporabijo kosti katerekoli živali, celo ribje. Kosti so polne hranljivih snovi, vitaminov in mineralov. Na naše telo tako kostna juha deluje tudi zdravilno, ga nahrani in okrepi. Lahko pomaga pri uravnavanju prebavnih motenj, s svojimi aminokislinami menda čisti jetra, kosti pa so tudi polne kolagena. A pomembno je, da skuhamo kosti zdravih živali, ki se prosto pasejo. Ob poplavi različnih kakovosti mesa se je tradicija kuhanja kostne juhe malo umirila. Pa verjetno tudi zato, ker je priprava prave kostne juhe lahko zamudna. Nekateri pravijo, da jo je treba na šibkem ognju kuhati šest ur, drugi celo 48 ur. Seveda je odvisno tudi od mesa. Svinjske kosti na primer, ki se jih še drži meso, se kuhajo veliko dlje kot goveje, najprej pa so kuhane kosti perutnine.

Kostna juha je lahko prebavljiva in zato primerna pri težavah s prebavo in prebavili, pri Kitajcih je tako rekoč pojem za krepitev imunskega sistema, nekateri pa pravijo, da pomaga premagovati slabokrvnost. Zaradi že prej omenjenega kolagena je pomembna pri obnovi in krepitvi mišic in sklepov, navajajo različni viri, telo pa zalaga tudi z lepo količino koristnih snovi, kot so kalcij, magnezij, fosfor, in s tem skrbi za dobro kosti in zob. Ne nazadnje menda vsakodnevno pitje kozarčka kost­ne juhe pripomore k mlajšemu videzu kože, zdravim nohtom in močnim lasem. Poleg tega da jo lahko užijemo kot juho, je kostna juha, tako kot vsaka jušna osnova, lahko odlična podlaga številnim jedem, enolončnicam in omakam.

Pri pripravi uporabimo prepustno pokrovko ali lonec na pol pokrijemo, da para lahko uhaja (in se juha ne skisa), že jutri popoldan pa bo objavljen članek, kako jo pripravljajo predstavniki slovenske članske kuharske reprezentance. Naj le še poudarimo, da kostno juho tudi brez težav zamrz­nemo. Zato je bolje, da jo skuhamo večjo količino in po paketih shranimo v zamrzovalnik. Potem pa jo uporabljamo kot juho ali jušno osnovo namesto tiste industrijske iz trgovine.