Na trenutke se je zdelo, da so ravno prišli s katere od najboljših kuharskih šol ali se urili pri katerem od priznanih kuharskih mojstrov Francije, Italije … Okusi in kompozicije barv, oblik z igranimi predstavitvami zgodb dediščine krajev Zgornjega Posočja, Goriških brd, Vipavske doline in Krasa, so navdušili vse: to je bila res posrečena nova epizoda kuharskega tekmovanja slovenskih šolarjev.
Tekmovanje mladih kuharjev je bilo v restavraciji Topli val, v središču Kobarida. Njihovi krožniki so prinašali filozofijo »terra madre« ali gibanja slow food, ki poudarja: vzemi iz narave in pripravi po navadah svojega okolja, zgleduj se po trendih, upoštevaj okuse narave in poskrbi za oči jedcev. Očaraj jih s pripovedjo o kulturnem ozadju, uživaj in pusti uživati občinstvo – ter bodi ponosen na svoje delo! Brezhibni nastopi od prve do zadnje skupine otrok z OŠ Simona Gregorčiča Kobarid, OŠ Dobrovo, OŠ Dornberk, OŠ Šturje Ajdovščina in OŠ dr. Bogomirja Magajne Divača do pokazali, da dobro razumejo poslanstvo projekta Kuhnapato, ki v letošnjem šolskem letu na pobudo ministrstva za zdravje v okviru nacionalnega programa Dober tek, Slovenija spodbuja otroke k zdravemu načinu življenja.
Celo imena skupin so izvirala iz lokalne zgodovine – Punčke Maje, ki jim je Bogomir Magajna delil bonbone, pa o Brkonji Čeljustniku smo prav tako slišali, Pituralke so se ozirale na avtohtono sorto hrušk, Kuhnje na nepogrešljive mineštre severne Primorske … Kdo je »kriv« za to? Verjetno vsi in vse po malo. V prvi vrsti mentorji z motiviranjem otrok, ki so že od novembra pripravljali zdrava tradicionalna kosila za svoje sošolce, podružnice, vrtce. Tako so po svoje krepili pripadnost domačemu okolju, spoštovanje do lokalnih sestavin – tega je Primorskem, skupaj z odnosom do hrane in hranjenja, morda malce več kot v drugih slovenskih regijah –, pa tudi do samega dela.
Tako smo bili spet priča »šolskim kosilom«, ki so postala prave kreacije. Jagenjček z rezanci rdeče pese v medu, pa bulja na planšarski skuti, ječmenka s prekajeno soško postrvjo, v vinu kuhane pituralke v čokoladi z redukcijo omake, ždroc s tartufi in čipsom iz zelene, velikonočna solata z bonboni iz žolce, polentna prežganka s še nedoraslim mladim grahom, pa repinka – na tropinah kisana repa z zgodbo, skritki s šparglji in travniškimi zelišči, regratovi cmoki na fižolovem toču, kraška skuta v obliki torte … in to še ni vse!
To je bilo doživetje s priokusom Primorske, ki bo ustvarjalcem, opazovalcem, pomočnikom in okuševalcem dolgo ostalo v spominu.
Ker pa gre kljub vsemu za tekmovanje, je treba povedati, da je bila razlika med 1. in 9. skupino 0,05 točke – kar bi morda razumeli, pa vendar s težkim srcem sprejeli profesionalni kuharji, zato so si ponovno predstavitev na velikem finalu zaslužili vsi! Pa vendar je bilo treba izbrati tiste, ki so za mišjo dlako odstopali v prid napredovanju. To težko nalogo so prevzeli Katja Povhe Jemec z ministrstva za zdravje, Bojan Rustja, zdravnik in poznavalec ali nabiralec divjih sestavin iz okolice vrtov, Igor Peressuti, kuhar in lastnik gostilne Etna, ter Vladimir Hvala, kulinarični ustvarjalec in tokratni gostitelj.