Odprta kuhinja: Vzvišen med drugimi rastlinami

Kitajski ožepek, dostopen vsem.

Objavljeno
16. junij 2015 15.27
Mirjam Grilc
Mirjam Grilc
Preden se lotim pisanja o zeliščnih rožah, ki vam jih predstavljam, kar precej razmišljam: izbira pravzaprav ni preprosta. Številne zanimive poznamo, vendar ni vsaka, ki je zdravilna, hkrati še okusna in se dobro odreže tudi na krožniku. Odločitev vedno zaokrožim s tem, kar se mi zdi ena bistvenih lastnosti: dostopnost rastline vsem. In to za kitajski ožepek zagotovo velja.

Kitajski ožepek (Agastache foeniculum) lahko uvrstimo tudi med dišavnice, na kratko ga lahko opišem približno tako: videti je kot različica melise, križane s koprivo. To je pokončna razvejena rast­lina z listi, ki spominjajo na žamet. Proti vrhu so obarvani rahlo rdečkasto; če listek posvaljkamo med prsti, dobimo koktajl sladkih, ostrih, pekočih in osvežilnih arom.

Kitajski ožepek spada v družino ustnatic (Lamiaceae) v katero spadajo tudi navadni ožepek, sivka, timijan, dobra misel ... Cvetove ima modre. Ko ga z očmi poiščem na vrtu, zasajenega med meliso, škrlatno monardo, keltsko meliso in origanom, dobim občutek, da tudi med rastlinami obstaja vzvišenost. Kitajski ožepek poznam že vrsto let in v vsem tem času sem se srečala s toliko imeni in poimenovanji, da dolgo nisem vedela, katero je pravo. Ljudska imena, ki jih morate poznati, ga opisujejo tudi kot janežev ožepek, janeževo meliso, komarčkov ožepek, pehtranovo meliso, janežev pehtran – vsa pa nakazujejo na močno aromatično rastlino.

Za gojenje ni zahteven in uspeva v polsenčnem in tudi senčnem prostoru. Je srednje »žejen« in je dober sosed na zelenjavnem vrtu. Je trajnica, ki jo režemo dva- ali trikrat na leto ali trgamo liste sproti. Iz listov pripravljamo čaj, ki ugodno deluje na imunski sistem, uporablja se pri težavah v pljučih, bronhitisu, krepi črevesno in želodčno sluznico, spodbuja tek. V kuhinji se poda v potice, štruklje, sirupe, kreme, namaze in nekateri celo menijo, da se odreže bolje kot pehtran.

Predvsem se potrudite in naredite vsaj liter sirupa, iz katerega lahko nato pripravljate sorbete, sladolede, granite, ledene kocke za osvežitev ledenih čajev.