Vroči dnevi. Soparni večeri in nič kaj sveža jutra. Nekaj jih je za nami. Kdo ve, koliko jih je še pred nami? V takih dneh delujemo s polovično ali še manjšo zmogljivostjo. Tudi v kuhinji. Še obleči se poskušamo čim manj in v čim bolj koži prijetne lahke tkanine. Sama prisegam na bombaž, lan in pravo svilo. Pravo lahno svileno oblekico lahko namreč stisnemo v pest ene roke, tako je fina in tanko tkana. Ne vem, zakaj je te naravne materiale tako težko najti na prodajnih policah. Sam poliester, viskoza, modal, poliamid, akril, acetat, poliuretan, polipropilen …
Kje sem dobila navdih za današnje štiri preproste in hitre recepte, ki so toliko bolj okusni in sočni, ker sem glavne sestavine zavila in očem skrila? V svetu poletne mode, seveda. Te dni sem se hladila v senci v eni od ljubljanskih uličic in uživala v pikantnem tajskem kariju. Postala sem pozorna na mlad par – ona se je najbrž ravnokar vrnila z razprodajnega šopinga in je fantu kazala, kaj lepega si je kupila. Iz vrečke je potegnila res fino tuniko, lepo prosojno in take lososne barve, in rekla: »Sicer je čist plastična, sem že, ko sem pomerjala, čist zašvicala. Ampak za kdaj pa kdaj bo že v redu. Mi je bila takooo všeč! Pa fuuul znižana!« Oblekice, sarongi, krila, tunike, kratke vroče hlačke. V poletju, kot je letošnje, je zelo pomembno, v kaj se zavijemo.
V kuhariji pa je velikokrat ravno nasprotno. Če kako jed dobro zavijemo in jo na vročem spečemo ali skuhamo, poudarimo okuse, ohranimo sočnost in ji spremenimo estetsko podobo. Jedi dobijo novo razsežnost in poskrbijo za presenečenje, ker ne vemo, kaj nas čaka skrito za zunanjim ovojem. Gotovo ste že pekli lososa in perutnino v peki papirju ali krompir v alufoliji na žerjavici. Tudi ribo v soli in šunko v testu. Pa svežo zelenjavo v zvitkih listnatega testa. Ne pozabimo na novoletne sarme in grške specialitete v trtnih listih.
Vse jedi lahko pripravite na žaru, da ne boste po nepotrebnem pregrevali kuhinje. Briejevi paketki so tako slastni in polnega okusa, da bodo prav gotovo postali uspešnica vašega poletnega jedilnika. Žajbljevi listi so zaradi svoje specifične arome za kuhanje zelo zahtevna začimba, še največkrat si pozimi privoščimo žajbljev čaj. Drugače pa je žajbelj prav fin v kombinaciji s svinjino (in jabolčnim ciderjem), na njokih z maslom, v rižotah z bučo. Preizkusite ga tudi s fižolovimi jedmi. Njegov rahlo grenki okus bo super kombinacija z mladim kozjim sirom, vonjem po oglju in aromatičnimi sivkinimi cvetovi. Sardelice vas bodo navdušile, ker bo ovitek iz trtnega lista ravno prav hrustljav, ribica bo sočna, polivka pa osvežujoča. Pečeno in kuhano koruzo poznamo vsi! Ta, ki se bo pekla na žaru kar z ličkanjem vred, pa bo nekje med kuhano in pečeno. Masleno sočna, dimljeno aromatična in vzorno zavita kot fino darilo. Saj veste: življenje je kot bonboniera, nikoli ne veste, kaj boste dobili!
Recepti v Odprti kuhinji.