Ime poznate: Mirjam Grilc vsaka dva tedna za Odprto kuhinjo pripravi recepte, ki temeljijo na vsem, kar je mogoče v tistem času dobiti v naravi. Človek si ne bi mislil, da ima, ob zeliščni kmetiji, potem čas izdati še eno knjigo, že drugo letos. Tokrat se je lotila omak, prelivov in namazov.
In kdo bi si mislil, da je tega toliko: v knjigi z nedvoumnim naslovom Omake, prelivi in namazi je predstavljenih več kot 140 idej, po količini jih je za vsako od treh poglavij približno enako, vsako uvede tudi z nekaj kratkimi mislimi o temi.
Z omakami, prelivi in namazi je tako: lahko bi o vsakem posebej napisali celotno knjigo, lahko pa se dogovorimo tudi na kratko – to so tisti deli kosila, ki jih nikoli ne jemo same, vendar s pravo mero kuhinjskega znanja glavni okus, ki ga želimo imeti na krožniku, nadgradijo, popestrijo, osvežijo, naredijo bolj sočnega. Vse troje je lahko najbolj markanten del krožnika, zato je potrebna pri pripravi pazljivost, hkrati pa tudi radoživost. Drznost, da kdaj poskušamo kaj po svoje. Recimo slivovo omako z okusom kave, kot predlaga avtorica. Če se sprašujete: poda se k svinjski in telečji pečenki, jagenjčku, divjačini ... Med prelivi nam je v oči padel pomarančni preliv s pehtranom, ki ga je mogoče uporabiti k jedem na žaru, mesnim jedem in pečeni zelenjavi. Pri namazih pa ne bi iskali eksotike: tule bi prijal namaz s slanino, in sicer na rahlo popečenem svežem kruhu. Kot vedno je tudi tokrat v teh receptih ravno prav eksotike, da so še uporabni v vsakdanjem življenju, ravno prav sproščenosti in lahkotnosti pri pripravi pa še občutek je tu, da je tole vse skupaj prav lahko dostopno.
Knjiga je izšla pri založbi Kmečki glas in ima spiralno vezavo ter mehke platnice in malo manj kot 150 strani. K. C.