OK recept: Maja nas zanima pivo

Imate tudi vi idejo, ki med pomembnimi sestavinami vključuje pivo? Zanimajo nas vaši najljubši.

Objavljeno
30. april 2017 14.17
K. C. R.
K. C. R.
V petek smo končali zbiranje receptov za presne jedi, ki ste nam jih pošiljali aprila. Takoj po praznikih bomo znova v kuhinji centra Kult316 v Šentvidu, kjer bomo preskusili najboljših pet in razdelili nagrade. V tem času pa že lahko napovemo novo temo naše priljubljene akcije zbiranje »okej« receptov: pivo!

Kot vidite, poskušamo dobro izkoristiti prostor in smo novi poziv združilli z uradnim začetkom sezone peke na žaru. Znate pripraviti piščanca, ki je tudi znotraj mariniran s pivom? To je lahko vaša prvomajska zabava in kratkočasje, če nam bo vreme naklonilo kakšno luknjo svetlejšega neba, kot se je kazalo v minulih dneh, in nas bo vseeno potegnilo ven, ne pa na toplo pred televizor.

Kako se torej speče cel piščanec na žaru s »stojalom« iz pivske pločevinke, ki je, lahko rečemo, iz zakladnice legendarnih receptov iz ZDA?

Potrebujete celega, očiščenega piščanca teže nekje okrog 1,8 kg, začimbe in nekaj olja ter seveda pločevinko piva (malo). Piščanca lahko teoretično pečete tudi v pečici, vendar je bolj pogosto na žaru (mora imeti pokrov). Takole gre: žar pripravite za indirektno peko (v sredino ne daste oglja), ko se razgreje, počakate, da se temperatura spusti na približno 170 do 180 stopinj. Opranega in osušenega piščanca pokapate z oljčnim oljem in vanj vmasirate začimbe po okusu, ponavadi izberemo nekaj dimljene paprike, rjavi sladkor, poper in sol, malce koriandra, kajenskega popra in čilija. Ko je temperatura v žaru prava, piščanca poveznemo čez pločevinko, ki smo jo prej umili in pol piva odlili. Nekateri priporočajo, da v pločevinko na vrhu naredimo še nekaj dodatnih lukenj, da bo para še lažje uhajala in mehčala notranjost piščanca. Zapremo pokrov in pečemo. Običajno potrebujemo med uro in uro in pol, sicer pa se ve, kako preverimo: ko zabodemo v debelejše dela, naj priteče bistra tekočina, meso pri kosteh ne sme biti krvavo, kdor pa ima termometer, bo to ugotovil po notranji temperaturi nekje okrog 75 stopinj.

Imate tudi vi idejo?

... ki med pomembnimi sestavinami vključuje pivo? Poznavalci bodo vedeli, da je primernih receptov malo morje – nas pa zanimajo samo tisti, za katere veste, da se obnesejo, tisti, ki so tako »okej«, da imajo svoje mesto v vaši redni kuhariji.

Znova bomo izbrali najboljših pet, prvi trije dobijo bone v vrednosti 120, 60 in 40 evrov, rezultate pa bomo objavili v prvih dneh maja, recepte nam namreč lahko pošiljate do zadnjega petka v mesecu, to je tokrat 26. maj.