OK recept: Najboljši recepti s pivom

Ta alkoholna pijača ne doživlja razcveta le v izdelavi, temveč tudi uporabi. Ideje so padle, katero boste preizkusili doma?

Objavljeno
03. junij 2017 17.25
Mateja Delakorda
Mateja Delakorda
Ta alkoholna pijača ne doživlja razcveta le v izdelavi, temveč tudi uporabi. Zato smo vas maja, ko se ob razbeljenih žarih pretoči kar nekaj piva, postavili pred izziv, da za OK recept razmislite, kam vse ga zlijete mimo ust. Ideje so padle, vi pa presodite, katero boste preizkusili doma.

Prvo mesto: riba, pivo in gobe

Ko smo prejeli ta recept, nismo bili prepričani, kaj nam lahko ponudi, a smo se odločili, da ga vseeno pošljemo v kuhinjo centra Kult 316 ljubljanskega BIC, kjer za nas kuha in ocenjuje nadobudni trojec Neli Selan, Jan Mohorič in Lea Sterle. Sledil je nič kaj spodbuden komentar Mojce Koman: »Zdi se mi, da so sestavine v tej jedi kar navržene skupaj brez premisleka. Pivo in riba pa še gobe ... Ne vidim kakšne posebne strokovne podlage za mešanje teh okusov, razen za povečevanje hranilne vrednosti obroka. Se motim in je jed pravzaprav božansko okusna?« A kdor se zadnji smeje, se najslajše smeje, radi rečemo: ribo so naši trije kuharji pripravili čisto na koncu in s svojim resnično polnim okusom se je najbolj nasmejala našim brbončicam. Namesto trske smo uporabili orado, od gob smo na lističe narezali šampinjone in namočene suhe jurčke, šalotka pa se tudi v tej jedi najbolj pobaha, če jo narežemo na rezance. Jan Mohorič svetuje še, da jed za še polnejšo aromo potresemo s parmezanom, šefinja Neli Selan pa, naj ribe nikar ne pečemo predolgo: »Čas prilagodimo debelini oz. velikosti, recimo 200-gramski file pečemo 10 minut.« Avtor recepta Iztok Majhenič, iskrene čestitke, bon za 120 evrov je vaš. Vam, dragi bralke in bralci, pa polagamo na srce, da se tega recepta res lotite.

Sledijo kombinacije z mesom

Na drugo mesto se je uvrstila jed, ki jo je avtorica Brigita Majcen Peklar poimenovala trikrat pivo po ameriško. Gre za palačinke, za katere recept brez jajc predvideva počitek za testo, da se sestavine sploh povežejo, to pa je po mnenju Mojce Koman koristna informacija za nas vse, in še: pivo ima rahljalno moč, prav tako tista žlička sode. Palačinke, ki bi jih Komanova raje nadomestila s tortiljo, piadino ali kar lepinjo, obložimo s piščančjimi trakci in solato. Jan Mohorič pa bi piščanca raje pripravil v drugem vrstnem redu: najprej bi ga mariniral v pivu, šele nato povaljal v zdrobu (svetuje še, naj preizkusimo koruzno moko), nato pa ocvrl, sicer zdrob splava po pivu in od njega nimamo prave koristi. Kuharski trio priporoča, da za vroče poletne dni dodamo jogurtovo omako z drobnjakom ali peteršiljem, kar bo jed nadgradilo in osvežilo. Druga nagrada, vredna 60 evrov.

Tretje mesto in bon za 40 evrov smo prisodili pijani piti Simone Jurman Čarman, za katero smo že ob prebiranju recepta slutili, da se nam obeta nekaj dobrega. Za pripravo in po videzu preprosta jed lahko postane užitek za vsa lačna usta na poletnih piknikih ali pa si jo privoščite skupaj s kumarično ali paradižnikovo solato, kakor si je zamislila Mojca Koman, v senci drevesa ob koncu delovnega dne. Okusna je tako hladna kot topla, vročo pa boste težje lepo narezali, opozarjajo Neli, Jan in Lea. Priročen recept, ki pa, strogo namigne Neli, nima pravega imena: pite namreč pripravimo s krhkim testom, zato bi bilo pravilneje uporabiti izraz zloženka.

Četrto mesto je pripadlo mesni jedi, za katero se pojavljata izraz razcefrana ali nacefrana svinjina (ang. pulled pork) in se ji že zaradi njene priljubljenosti v zadnjem času nismo mogli odreči. Avtor Iztok Švagelj jo je poimenoval odpuljena svinjina, mi pa se kar strinjamo z njim: kombinacija piva in mesa namreč vedno obrodi »odpuljene« okuse, kar nam Mojca Koman tudi strokovno potrdi: »Vsekakor ima taka kombinacija tehnološki pomen, saj kislina encimom v mesu pomaga cepiti beljakovinske vezi in meso mehčati hitreje kakor brez tega. Lahko bi sicer uporabili navaden kis, ampak ali ni bolj aromatična izbira pivo? Pohvalno. Tako porabimo tudi slabše kose mesa, le malo več časa moramo imeti.« Naša kuharska komisija se je odločila za pleče, kakor pa navaja avtor, lahko uporabimo tudi vratovino. Ta je po Janovem mnenju celo boljša izbira, saj bo zaradi večje vsebnosti maščobe jed veliko bolj sočna. Pol kilograma mesa smo pekli 45 minut, recept pa količinsko izpopolnili s tremi stroki česna, žličko mešanice mlete paprike in popra, žličko soli, pol litra temnega piva in decilitrom jušne osnove. Kuharji so pri pripravi uporabili več sladkorja, kot je predvideno v receptu, in priporočajo vrsto mascobado, saj bo meso med peko še bolj karameliziralo, jed pa bo zato še bogatejša. Belo zelje so zamenjali z rdečim in ga prav tako marinirali z limoninim sokom. Tokrat kar ne moremo brez namigov: Neli dodaja, da je meso bolje peči na nižji temperaturi, recimo pri 160 stopinjah, dlje časa, kajti tako bo bolj mehko.

Brez sladice ne gre

Piramisu, le kako bi se uprli s pivom opijanjeni različici tiramisuja? V roke ga je vzela Lea in že takoj opazila, da bi recept potreboval več sladkorja, recimo 9 žlic, saj bi jajca med stepanjem lahko z njim bolje spenili in podvojili volumen. Sladkor je poleg tega družba grenkemu pivu, kajti ne smemo pozabiti, da pripravljamo sladico. Da boste pivo sploh zaznali, priporočamo, da piramisu pustite v hladilniku čez noč. Mi smo se poigrali še s svežim jagodičevjem za dodatno svežino v teh poletnih mesecih. A previdno z jajci, nas opozarja Mojca Koman, sicer navdušena nad karamelnim pridihom arome temnega piva: »Nisem privrženka receptov s surovimi jajci, vendar če je zadoščeno higieni oz. dobri živilski praksi (predvsem skladiščenje slaščic in rok trajanja), če so jajca neoporečna in takšnih jedi ne uživamo prav vsak dan, potem nimam pripomb.« Anja Mikek, hvala za recept!