Okusi decembra: Čas razigrane peke

V prilogi Okusi decembra vam ponujamo tudi različne recepte za pripravo piškotov, kjer vam bodo vaši najmlajši z veseljem priskočili na pomoč.

Objavljeno
04. december 2015 09.31
Žana Kapetanović
Žana Kapetanović
Ž
e kot majhna deklica se je rada vrtela po kuhinji ter prenašala lonce in kuharske pripomočke. Kot dekle se je posvetila proučevanju zdrave prehrane. S študijem si je pridobila znanje o tem, kako lahko pomaga ljudem, da bodo s hrano in zdravim načinom življenja sami poskrbeli za svoje dobro počutje in ostali zdravi. »To znanje mi je vedno znova dajalo nov zagon.«

Marjetka je tudi organizatorka prehrane in zdravstveno-higienskega režima v vrtcih. S povezovanjem staršev, vzgojiteljic in vseh zaposlenih v vrtcu si prizadeva in tudi vedno doseže preobrazbo prehranjevalnih navad otrok. Res pa je, da si je v zadnjih nekaj letih zaželela predvsem popolne samostojnosti.

Na njeni spletni strani po vsej resni vsebini plešejo snežinke in prav to nasprotje dveh razsežnosti dojemanja lastnega dela od vsega največ pove o Marjetki Založnik. Ko jo opazujemo, kako se ukvarja z otroki, medtem ko skupaj valjajo testo in izrezujejo različne vesele piškotke, se zdi, da je tudi ona zgolj igriv otrok, poln veselja. A videz vara, kajti Marjetka je inženirka živilstva in diplomirana organizatorica na področju turizma, ki se je z leti učenja in strokovnega izobraževanja usposobila za svetovalko za zdravo otroško prehrano in voditeljico kuharskih delavnic.

»Ker sem želela svobodno rasti v svojem poklicu, sem se odločila za samostojno pot, tako da širim znanje, pri tem pa se zelo veselim vsakega stika tako z otroki kot s starši. Res je, da je za takšnim delom veliko truda in vložene energije ter prilagajanja, vendar na koncu vse to odtehtajo zadovoljni in srečni starši, predvsem pa nasmejani otroški obrazi. In ves moj trud je v hipu poplačan. Želim pa si po vseh svojih močeh pomagati pri tem, da bomo znali otrokom vcepiti zdrave prehranjevalne navade za vse življenje.«

Najbolj od vsega jo zanima in navdušuje snovanje zdravih obrokov za najmlajše otroke, obroke iz naravnih, svežih sestavin in brez umet­nih dodatkov. »Zavedati se moramo, kako pomembna je takšna prehrana za razvoj otroka. V tej smeri je treba izobraževati tako starše kot stare starše,« je prepričana.

Praznični december je tudi zanjo čas veselja in razigrane peke. Za naše druženje je z otroki napekla veliko različnih pisanih piškotov, potem pa so se skupaj z nami lotili še takšnih preprostih, ki so nam najbolj pri srcu, takšnih, ki dišijo po toplem domu, mamici, babici in sreči.

Ročice so mesile, valjale in oblikovale, pri tem pa so prav vsi pozorno poslušali razlago recepta in postopka, Marjetka je vse oplemenitila s svojim nasmehom in potrpežljivostjo. »Piškotov ni težko pripraviti. Lepo je, če se peke lotimo z otroki in v krogu družine. Ob takšni peki se zapišejo v spomin obred in vonj po cimetu, vanilji, pečenih jabolkih, medenem kolaču in začimbah za medenjake ... Le kdo bi se lahko odrekel peki prazničnih piškotkov.

Potrebujemo zgolj preprost recept in ustrezne sestavine, iz katerih pripravimo testo. V osnovno testo lahko dodamo mlete oreščke, ovsene kosmiče, suho sadje, kandirano sadje, čokolado in različne začimbe. Glavni sestavini piškotov sta moka in surovo maslo, za barvo in sladkobo pa poskrbijo med, javorjev sirup ali rjavi sladkor. Če si želimo, da so piškoti bolj krhki, lahko v testo dodamo pecilni prašek ali jedilno sodo, z dodajanjem jajc (ali zgolj rumenjakov) pa testo obogatimo in poskrbimo, da se vse sestavine med seboj lepo povežejo. Dobro je vedeti tudi to, da lahko krhko testo zamrznemo in si s tem prihranimo dragoceni čas v adventnem in predprazničnem obdobju,« je otrokom in nam povedala Marjetka.

Tudi sama se spominja, kako so pekli pri njih doma. »Svoje dragoceno znanje mi je v zibelko položila moja zlata mami. Že kot majhna deklica sem jo opazovala, kako je veselo in z ljubeznijo kuhala za vso družino. Še vedno mi dišijo njena praznična potica in pečena jabolka - vse je pekla v krušni peči. Mami gre posebna zahvala za kulinarično znanje, moja vzornica pri peki piškotov pa je vsekakor moja teta. Njeni piškotki so najslajši in najboljši. In jaz z veseljem nadaljujem to prelepo družinsko praznično tradicijo.«

Tudi v prostorih Kaval restavracije Jezero je že kakšno uro po igrivem »packanju« s testom zadišalo po domačnosti, ki so jo ustvarile otroške roke. Veselje je doseglo vrhunec, ko so iz pečice priromali vroči piškotki. Vsak je bil vreden vsaj enega nasmeha. In če gre za otroški nasmeh, je ta vreden zlata. »Naj tudi pri vas zadiši po praznični peki,« nam je na koncu zaželela Marjetka.