Okusi decembra: Za praznike
 naj ima vsaka jed 
drugačno zgodbo

Marko Pavčnik v restavraciji Pavus na gradu v Laškem očara gosta s harmonijo okusov. Preplet sestavin na njegovih krožnikih je eleganten, po drugi strani pa zadene naravnost v srce. In seveda želodec.

Objavljeno
04. december 2015 09.39
Olga Cvetek
Olga Cvetek

P
razniki so čas, ko poskušamo presenetiti svoje najdražje. Vsaka jed ima zgodbo, zato naj bodo drugačne od tistih, ki jih pripovedujemo med letom. Praznična miza je ne nazadnje pripoved o družini in ljubezni, in čeprav se še nikoli ni toliko govorilo in pisalo o hrani, to ne pomeni, da jo moramo intelektualizirati, saj jo tako oddaljujemo od naših užitkov. To nam sporoča tudi Pavčnik: »Ne ocenjujte in ne secirajte hrane, preprosto uživajte v njej!« Rad izziva ljudi, da poskušajo nove stvari, zato v kuharskih tečajih za amaterje, različnih izobraževanjih in gostovanjih vidi priložnost, da pripoveduje zgodbo o hrani. Čeprav je zvezdnik, to počne skromno, a strastno in profesionalno. Kot pravi, ne gre toliko za recepte in tehnike, več mu pomeni, da v ljudeh prižge iskro radovednosti. Prav takšno iskro, kakršna žene tudi njega, ko preizkuša, koliko različnih okusov lahko pričara iz ene sestavine. Te dni je denimo naravnost obseden s čebulo, s svojo kreativnostjo jo je povzdignil v višave. Idej mu ne zmanjka, o hrani razmišlja ves čas. Zato je že zdaj jasno: v njegovem kulinaričnem svetu se bo naslednje leto toliko dogajalo, da bo prav divje!

Zanj je božič čas, ki ga z družino in sorodniki preživi za mizo. Da si boste letošnje praznike zapomnili po prisrčnem druženju, ne pa po brezglavem tekanju od ene trgovine do druge za eksotičnimi sestavinami in urami garanja v kuhinji, je Pavčnik za vas sestavil jedilnik. Praznično kosilo ali večerjo lahko pripravite vnaprej, brez obsednega stanja v kuhinji. V prilogi Okusi decembra dobite vse recepte skupaj in na enkrat, tukaj pa vam bomo z njimi postregli vsak dan popoldan, od ponedeljka do četrtka. Za pokušino vam ponujamo recept za krompirjevo juho s kislim zeljem in raviolom krvavice.

Pa dober tek!