Okusi decembra: Za vsakogar je nekaj, prazniki pa so za vse

V prilogi Okusi decembra dobite preverjene recepte iz prve roke, ki so hkrati lahko tudi čudovita ideja za praznične dni.

Objavljeno
03. december 2015 14.17
Posodobljeno
05. december 2015 15.00
Beba Splichal
Beba Splichal

Prazniki se od drugih dni razlikujejo predvsem po času, ki ga imamo priložnost porabiti za tisto, za kar nam ga po navadi zmanjka. Bomo torej doma, kjer smo najraje, nekaj skuhali in se zraven zabavali?

Izberite sestavine, ki jih sicer niti ne pogledate (tofu), takšne, s katerimi nikoli ne veste, kako se jih uporabi (zelena), igrajte se z barvo sreče (rdeča pesa).

Če povabite goste s posebnimi željami, ni težav: vsi recepti so brez jajc in laktoze, nekateri tudi brez soje, oreščkov, glutena. Za vsakogar je nekaj, prazniki pa so za vse.

Slavnostna juha

Sestavine za štiri:

  • večji gomolj zelene
  • olje
  • čebula
  • zelenjavna osnova (na primer žlica začimbne mešanice za juho)
  • sol in poper po okusu
  • nekaj žafranovih laskov 
(ni nujno, je pa lepo)
  • 2 eko pomaranči
  • žlička medu
  • dva stroka česna
  • vejica peteršilja
  • žlica oljčnega olja
  • ščepec soli

Priprava:

  1. Zeleno tanko olupimo in narežemo na kocke. Čebulo narežemo na lističe in kratko popražimo na olju. Dodamo zeleno in mešamo le toliko, da zadiši in dobi topel okus po praženem, nato pa zalijemo z juho ali vročo vodo z jušnimi začimbami. Medtem ko se juha kuha, pripravimo naribano skorjico in sok pomaranč ter zmešamo z medom. Drobno sesekljamo česen in peteršilj, solimo in premešamo z oljčnim oljem.
  2. Ko je zelena mehka, del čiste juhe odlijemo in prihranimo. Preostalo gladko pretlačimo s paličnim mešalnikom. Če je bila zelena nitkasta, juho precedimo. Znova zavremo in začinimo s soljo (zelo malo, morda celo nič), poprom, žafranovimi laski in medeno pomarančo ter odstavimo. S prihranjeno čisto juho jed razredčimo, vendar naj ostane gosta in kremasta.
  3. Na krožnikih jo okrasimo z žličko peteršiljeve omake. Ponudimo s prazničnim belim kruhom ali popečenimi kruhovimi kockami, za brezglutenski jedilnik pa z riževimi krekerji.

Štiri pomake za glavno jed brez glutena

Majonezna
4 žlice rastlinske majoneze, žlica temne sojine omake
Sestavini gladko premešamo z metlico. Pomaka se še posebno ujema s kuhanim brokolijem.

Balzamična

2 žlici balzamičnega kisa, 2 žlici sezamovega olja, 2 žlici sojine omake
Sestavine dobro umešamo z metlico, da se povežejo v gosto pomako. Pred serviranjem znova premešamo, če hranimo v kozarcu, pa le pretresemo. Odlična pomaka za vso pečeno zelenjavo.

Limonova
žlica limonovega soka, drobna sol, 2 žlici oljčnega olja
V limonovem soku raztopimo sol. Prilivamo olje in hitro stepamo z metlico, da se sestavine povežejo in zgostijo. Pomembno je razmerje med limono in oljem - več kot je olja, lažje se pomaka zgosti. Osvežilna, nežna pomaka za kuhano zelenjavo, še posebno za zeleno in cvetačo.

Rdeča
pol rdeče pese, sveža meta, 2 stroka česna, 2 žlici tahinija (ali arašidovega
masla), sok ene limone, sol
Zmešamo sol in limono. Rdečo peso res drobno naribamo. Meto in česen fino nasekljamo in stremo v možnarju, da nastane gladka pasta. Zmešamo s tahinijem in razredčimo s toliko limonovega soka, da je omaka še vedno gosta. Če uporabljamo blender, vse sestavine zmeljemo hkrati. Pomaka ima izrazit okus in lepo dopolni vsako zelenjavo. Lahko bi jo ponudili tudi s stebelci zelene, palčkami iz korenčka in rezinami sladkega janeža ter razveselili ljubitelje presne hrane.

Zraven pripravimo zelenjavo na dva načina, soparjeno in iz pečice.
  1. V ogreto pečico (200 stopinj) ali v ponev damo maščobo in cel koriander. Ko se popraži, dodajamo (v tem vrstnem redu) rdečo peso, krompir, zeleno, korenček, pastinak, sladek krompir, majhno čebulo, rumeno bučo, šampinjone. Narežemo na takšno velikost, da bomo koščke lahko pomakali. Nekje na polovici pečenja zelenjavo prelijemo z mešanico limone, popra in olja. Solimo le malo ali nič, saj so pomake precej slane.
  2. Za kuhanje v sopari ali rahlo slani vodi so najbolj primerni brokoli, cvetača, korenček, tudi koleraba, ki pa ima izrazit okus in vonj. Pripravimo za grižljaj velike koščke. Kuhano zelenjavo dobro odcedimo (tekočino porabimo za juho) in tik pred serviranjem potresemo s sezamom.
  3. Za pripravo pomak potrebujemo metlico, blender ali možnar. Lahko jih pripravimo vnaprej, shranimo v kozarcih za vlaganje in pred serviranjem preložimo v skledice.

Bogata, kremna in zelo sladka kokosova tortica

Sestavine:
za testo:

  • 130 g bele moke
  • 2 žlici škroba
  • žlička pecilnega praška
  • ščep soli
  • ščep kurkume v prahu
  • 50 g suhega, naribanega kokosa
  • 100 g sladkorja
  • 100 g stopljene kokosove maščobe
  • 100 ml sojinega vaniljevega mleka

Za kremo:

  • 5 žlic škroba
  • pol žličke vanilje v prahu
  • 100 g sladkorja
  • ščep kurkume v prahu
  • 100 g nerafinirane kokosove maščobe, zmehčane na sobni temperaturi
  • 50 g suhega, naribanega kokosa

Priprava:
  1. V večji skledi zmešamo moko, škrob, pecilni prašek, sol, kurkumo, kokos in sladkor. Prilivamo stopljeno kokosovo maščobo in sojino mleko ter mešamo. Dobili bomo gosto testo, skoraj podobno testu za piškote. Potlačimo ga na dno manjšega pekača za torto, premera približno 19 cm.
  2. Pečico segrejemo na 160 stopinj. Pečemo približno 50 minut, vmes pa preverjamo, če se je biskvit že obarval, takrat ga takoj vzamemo iz pečice. Pustimo, da se popolnoma ohladi.
  3. Za nadev zmešamo škrob s približno 100 ml sojinega mleka. Dodamo vaniljo in 2 žlici sladkorja. Preostalo mleko zavremo, primešamo škrob in z metlico nujno mešamo, da ne nastanejo grudice. Kuhljamo še 2 minuti, odstavimo in počakamo, da se popolnoma ohladi. Kokosovo maščobo vzamemo iz hladilnika prej, tako da se na sobni temperaturi zmehča. Sladkor v kavnem mlinčku zmeljemo v prah. V blenderju zmešamo kokosovo maščobo, da nastane puhasta masa, počasi dodajamo sladkor v prahu in mešamo. Na koncu dodamo ohlajeno vaniljevo kremo in vse še enkrat zmešamo. Če bo krema topla, bo nadev tekoč.
  4. V ponvici suho popražimo kokos, da zadiši.
  5. Biskvit preložimo na servirni krožnik. Okoli biskvita zapnemo obod tortnega modela. Nanj namažemo kremo in posujemo s popraženim kokosom. Če je le možno, naj bo torta pred serviranjem kakšno uro v hladilniku, da se strdi.

Še več raznovrstnih prazničnih receptov najdete v današnji prilogi SLovenskih novic in jutrijšnji prilogi NeDela, namesto običajne Odprte kuhinje.