Okusna tradicija: Čokoladno popotovanje

Jedi Alp, Krasa in Prekmurja smo začinili s čokolado.

Objavljeno
04. maj 2017 15.51
Uroš Štefelin
Uroš Štefelin

Ponosen sem na razvoj turizma v Radovljici. Vesel sem, da ekipa Zavoda za turizem in kulturo Radovljica razume Slovenijo kot butično destinacijo in razvija dogodke, ki utrjujejo sloves Radovljice in z njo Slovenije kot pomembne in zanimive destinacije. Festival čokolade je zame edinstven dogodek, s katerim Radovljica sporoča vse vrednote naše male destinacije − sladkost, butičnost, povezanost, srčnost.

Pa sem razmišljal, kako lahko še jaz s svojim znanjem, izkušnjami pomagam, dodam delček sebe k festivalu. In sem se domislil. Povabil sem svoji eminentni kolegici iz JRE združenja, Tanjo Pintarič iz gostilne Rajh in Ksenijo Mahorčič iz gostilne Mahorčič, da pripravimo skupno večerjo, jedi Alp, Krasa in Prekmurja, začinjene s čokolado, seveda, s čokolado Martine in Sebastjana Kalinška, narejeno v Sloveniji. Festival čokolade smo odprli s premierno večerjo treh JRE chefov in prikazali, kako lahko slovenske jedi obogati slovenska čokolada. Kolegici sta z veseljem sprejeli izziv, testirali smo, predlagali 20chocolate nove kombinacije za razvoj čokolade in uspeli.

Pripravili smo šesthodni meni in prav vsaka jed je bila nadgrajena s čokolado 20chocolate Sebastjana in Martine Kalinšek, ki sledita filozofiji »od zrna do tablice«. Njuna čokolada nastaja v Sloveniji − od začetne faze mletja do praženja in obdelave zrn do končnega izdelka. Kakavova zrna jima pripeljejo iz Nikaragve, s Kube, iz Ekvadorja in Santa Dominga. Za dogodek sta prvič pripravila tudi belo in mlečno čokolado.


Kuhar in kuharici smo večerjo sprejeli kot velik izziv, saj čokolada ni doma v slovenski kuhinji. Želeli smo pokazati, kako lahko čokolada nadgradi slovenske jedi. Foto: Uroš Mencinger

Za uvod je poskrbela Ksenija s Krasa s slano pralino iz temne čokolade in kraške pancete. Njene testenine, ki jih je servirala za toplo predjed, so bile pripravljene kot bombon s kakavom, čemažem, kraško skuto in brkinskim jurčkom.


Ksenija je znana kot ena najboljših slovenskih slaščičark in seveda je bila odgovorna za pripravo sladice (tart mandlja, mlečna čokolada z nežno karamelno noto in tekočo sredico manga, ingverja in pasijonke). Foto: Uroš Mencinger


Tanja je jabolčno juho obogatila s peno bele čokolade in se poigrala s sladko-kislimi okusi. Foto: Uroš Mencinger


Tanjin sin Leon je skreiral jajce v gnezdu. Na jajce, dimljeni mürski krompir, čips vijoličastega krompirja, rezance kataifi in peteršiljevo olje je naribal gosja jetra in temno čokolado. Foto: Uroš Mencinger

Poleg jedi smo ponudili vinsko spremljavo in spremljavo rumov, ki se odlično povezujejo s čokolado.

Ja, zanimivo popotovanje čokoladnih okusov Alp, Krasa in Prekmurja, prekrasno druženje, povezovanje, spodbujanje slovenskih proizvajalcev k novim izdelkom, utrjevanje odličnih odnosov med kuharji, deljenje znanja in hvaležnost, da lahko ponosno pomagam in sodelujem pri razvoju moje Dežele. Hvala vsem!

***

Uroš Štefelin je vrhunski kuharski mojster in solastnik restavracije Vila Podvin, ki navdih za svoje kulinarične stvaritve črpa iz lokalnih sestavin in tradicije.

V vlogi avtorjev naših kulinaričnih blogov, s katerimi vam postrežemo vsak četrtek ob 15. uri, mu družbo delajo še:

- Klemen Rojnik, jedec, triatlonec in farmacevt

- Teja Kuk, socialna delavka, prostovoljka in vodja projekta Skuhna

- Alja Dimic, prehranska terapevtka, Center Holistic

- Gorazd Potočnik, slaščičarski mojster, Sladkozvočje

- Marko Jamnik, fotograf, pisec pivovarskega bloga in kmalu tudi čisto pravi pivovar.

Po dosjeju kulinaričnih blogov lahko brskate TUKAJ.