Okusna tradicija: Gostilna išče natakarja

V bistvu mora biti natakar kar čarovnik.

Objavljeno
02. julij 2015 09.29
Posodobljeno
02. julij 2015 15.00
Uroš Štefelin
Uroš Štefelin

Vesel sem, da so kuharski šovi v zadnjem času približali delo v kuhinji širšemu občinstvu, da je s pogledom v zakulisje zraslo vedenje o kuharskem poklicu in je poklic kuhar postal bolj cenjen, celo zaželen.

Kdaj pa bo gostilna iskala natakarja? Kuharji brez usposobljene in predane strežne ekipe ne moremo predajati gostom svojih idej, zgodb ...

Gostilna ali restavracija, ki slovi po dobri kuhinji, mora sloveti tudi po dobri strežbi.

In kakšen naj bi bil dober natakar?

Natakar mora biti osebno urejen, prijetnega videza. Do obisti mora poznati usmeritve podjetja, v katerem deluje in njegove storitve ter proizvode, najbolje, da je soustvarjalec vsega. Pri delu mu koristijo znanja s področja psihologije, etnologije, zgodovine, ekonomije ...

Strokovno mora obvladovati področje strežbe, žganih pijač, vin, piv, spajanja jedi z vini. Najpomembnejša pa je njegova sposobnost ustrezne komunikacije, iznajdljivost, sposobnost hitrega prilagajanja, obvladovanja kritičnih situacij in sprejemanja odločitev.

Poleg vseh cenjenih in globokih znanj pa mora biti natakar tudi pripravljen vsak dan premetavati gajbe, prestavljati mize, polirati pribor, skrbeti za zadostno količino perila, ločevati napitnino od iztržka (v največji gužvi), ustrežljivo kimati gostom in sodelavcem ...

Ja, ni lahko in zaenkrat še ni dovolj cenjeno in ustrezno nagrajeno. Res je težko najti strežno ekipo, ki združuje vsa potrebna strokovna znanja, osebnostne lastnosti, radovednost, pozitivno naravnanost, veselje ... prav vsako sekundo.

Ker gost takoj opazi, če ni tako!


Ker gost zahteva, da je takoj opažen, da mu natakar bere misli, da mu ponudi prav to, kar si želi, da ne govori preveč in ne premalo, da se smeje ravno prav, da ni vsiljiv, a vendarle prodoren, da ni preresen, a bog ne daj preveč sproščen, da izžareva eleganco in na koncu prinese ravno pravšnji račun. V bistvu mora biti natakar kar čarovnik.

Res želim, da vsi, ki lahko vplivamo na dvig ugleda poklica natakar, delujemo v tej smeri. Da ustrezno nagrajujemo svoje sodelavce, jim nudimo stalno izobraževanje, jih predstavljamo gostom in izpostavljamo njihovo ključno vlogo za uspešnost in ugled podjetja.

Natakarji so naš obraz!

***

Uroš Štefelin je vrhunski kuharski mojster in solastnik restavracije Vila Podvin, ki navdih za svoje kulinarične stvaritve črpa iz lokalnih sestavin in tradicije.

V vlogi avtorjev naših kulinaričnih blogov, s katerimi vam postrežemo vsak četrtek ob 15. uri, mu družbo delajo še:

- Klemen Rojnik, jedec, triatlonec in farmacevt

- Teja Kuk, socialna delavka, prostovoljka in vodja projekta Skuhna

- Alja Dimic, prehranska terapevtka, Center Holistic

- Gorazd Potočnik, slaščičarski mojster, Sladkozvočje

- Marko Jamnik, fotograf, pisec pivovarskega bloga in kmalu tudi čisto pravi pivovar.

Po dosjeju kulinaričnih blogov lahko brskate TUKAJ.