Okusna tradicija: Okusi Radolce

V naši Radolci želimo zadovoljne goste, ki se vračajo in raziskujejo vedno nove zgodbe, ki jih razvijamo zanje.

Objavljeno
07. september 2017 12.36
Posodobljeno
07. september 2017 15.00
Uroš Štefelin
Uroš Štefelin

Zadnji petek v oktobru se bomo že petič zbrali radolške restavracije in gostilne ter naši okoliški dobavitelji in umetniki. Skupaj bomo ponosno odprli mesec Okusov Radolce.

Ves november bomo ponujali lokalne jedi, iz lokalnih sestavin, na meni karticah bomo navedli tudi dobavitelje. Cena jedilnikov bo enotna, 17 evrov. In pri vsakem od nas bo drugače. Vsak ima svojo zgodbo, svoje jedi, ki jih začini po svoje. V tej različnosti smo res bogati.


Vsak ima svojo zgodbo, svoje jedi, ki jih začini po svoje. Foto: Vila Podvin

Leta 2013 smo iz zimskega spanja začeli obujati Vilo Podvin. Soočali smo se z negotovostjo glede našega izziva, okolica ni bila navdušena nad našim prihodom. Pa vendar smo prihajali domov, v radolško občino. Želeli smo pokazati, da lahko s trdim delom in pozitivno ciljno usmerjenostjo ter predvsem s povezovanjem uspemo. Marsikateri gostinec bi takrat raje videl, da bi ostali na Bledu in pustili več prostora njim. Zdaj so drugačnega mnenja.


Ves november bomo ponujali lokalne jedi, iz lokalnih sestavin. Foto: Vila Podvin

Že novembra 2013 smo skupaj z Zavodom za turizem in kulturo Radovljica ter trinajstimi radolškimi restavracijami priredili 1. mesec Okusov Radolce. Otvoritev meseca Okusov Radolce smo priredili v Gostilni Kunstelj, kjer je prvič v 200-letni zgodovini v ekipi strežbe pomagal tudi Jože Andrejaš iz Gostilne Lectar. Največja radolška konkurenta sta se povezala. Res lepo, izredna pozitivna energija in polne gostilne v turistično najbolj mrtvem mesecu novembru.


Želeli smo pokazati, da lahko s trdim delom in pozitivno ciljno usmerjenostjo ter predvsem s povezovanjem uspemo. Foto: Vila Podvin

Povezujemo se tudi med letom, gostimo novinarje in turistične agente, ki obiščejo Radolco, sodelujemo na novoletnem bazarju Centra za delo in usposabljanje Radovljica, z ulično prehrano gostimo turiste na četrtkovih poletnih večerih na Linhartovem trgu. Lepo nam je.


Povezujemo se tudi med letom, gostimo novinarje in turistične agente, ki obiščejo Radolco, sodelujemo na novoletnem bazarju. Foto: Vila Podvin

Zelo pomembno je, da se učimo drug od drugega, si pomagamo v najbolj obiskanih terminih, promoviramo drug drugega in si zaupamo.

Skupaj smo izdali knjižico Okusi Radolce v štirih jezikovnih različicah. Vsaka restavracija je prispevala tudi najbolj prepoznavni recept svoje hiše. Knjižice so pošle in skupaj smo začeli razmišljati o novostih v ponatisu. Poleg tega pa nas je kar naprej zaposlovala misel o dejanski kakovosti naših restavracij. Res je, da ima vsak svojo zgodbo. Pa jo predstavlja na najboljši možni način? Kaj lahko še izboljša? Mi smo stalno vpeti v delovni proces in ne vidimo več dejanskega stanja.


Izredna pozitivna energija in polne gostilne v turistično najbolj mrtvem mesecu novembru. Foto: Vila Podvin

In smo se skupaj odločili, da povabimo kulinarične kritike in jih zaprosimo za neodvisno in strokovno oceno, ki nam bo pomagala na naši nadaljnji poti. Če želimo slediti naši viziji in postati središče kulinarike, kulture in tradicije Slovenije, moramo nenehno kritično presojati obstoječe stanje, dopolnjevati svoje zgodbe, se povezovati in razvijati.


Dobrote lokalnih dobaviteljev. Foto: Vila Podvin

Skupaj smo se zavedali, da bodo mnenja kritikov tudi odločilno vplivala na našo družino Okusov Radolce. Kdor minimalnim standardom kakovosti ne bo ustrezal, bo moral zapustiti družino, dokler pomanjkljivosti ne bo odpravil. Pripravljali smo se na nenapovedane prihode ocenjevalcev, pilili svoje zgodbe, jedilnike, postrežbo, uniforme ...

In končno smo dočakali opise našega dela. Brali smo o tem, kaj je treba izboljšati, kaj je že dobro in kaj je celo odlično. Res se je naša družina po kritični presoji zmanjšala za nekaj članov, a ti, ki smo ostali, smo se zavezali h kakovosti, k nenehnim izboljšavam, nadgradnji, povezovanju. V naši Radolci želimo zadovoljne goste, ki se vračajo in raziskujejo vedno nove zgodbe, ki jih razvijamo zanje. Na takšen način se razvijamo tudi mi!

Radolca, slovenski center kulinarike, kulture in tradicije, ja, to smo mi!!!

***

Uroš Štefelin je vrhunski kuharski mojster in solastnik restavracije Vila Podvin, ki navdih za svoje kulinarične stvaritve črpa iz lokalnih sestavin in tradicije.

V vlogi avtorjev naših kulinaričnih blogov, s katerimi vam postrežemo vsak četrtek ob 15. uri, mu družbo delajo še:

Klemen Rojnik, jedec, triatlonec in farmacevt

Anja Korenč, oblikovalka embalaže, soustanoviteljica studia Fork.

Alja Dimic, prehranska terapevtka, Center Holistic

Gorazd Potočnik, slaščičarski mojster in lastnik podjetja Sladkozvočje.

Anita Lozar in Matej Pelicon, pivovarja in lastnika ajdovske craft pivovarne Pelicon.

Po dosjeju kulinaričnih blogov lahko brskate TUKAJ.