Odprta kuhinja: Piškoti za topli del leta

Sivka pri ženski nikoli ne zataji, če smo le previdni in z njo ne pretiravamo.

Objavljeno
06. september 2016 16.21
Posodobljeno
06. september 2016 17.00
Mirjam Grilc
Mirjam Grilc
Z domačimi piškoti se resda pogosteje srečujemo v hladnejših dneh oziroma v času, ko se prazniki kar vrstijo drug za drugim. Takrat se peke skoraj zagotovo lotimo vsaj enkrat in vonj, ki preplavi prostore, ustvari posebno vzdušje, ki mu lahko rečemo kar družinska harmonija. Kakšne pa so arome piškotov toplega dela leta?

Kmalu zatem posoda, iz katere je tako dišalo, pristane na vrhu police in domače pecivo zamenjamo za kupljeno industrijsko ali pa ga preprosto izpustimo do naslednjih prazničnih dni. Zakaj pravzaprav je tako, če pa imamo nadvse radi tisti prijetni občutek, ko škatli odmaknemo pokrov in iz nje zadiši? To mojem mnenju se prileže vse leto. Razlika je le v tem, da izberemo drugačne recepture in arome, ki se bolj podajo denimo v poletni čas in k hladnim napitkom, kot so limonada, kozarec primernega vina, ledena kava ali pivo.

Iz otroštva se spomnim, da smo obiskom obvezno ponudili domače kekse na lepih majhnih krožnikih ali v skledicah, in to navado z veseljem ohranjam. Res pa je tudi, da smo pri nas doma vsi družinski člani »sladki«, zato je treba zaloge redno preverjati. Tako sem tokrat ostala s prazno škatlo, pred vrati pa so bili gostje. Obiskala me je draga prijateljica, ki sicer živi na Siciliji, zato se vsakega srečanja obe toliko bolj veseliva in obe veliko pričakujeva. Druženje, v katerem se prepleta kreativnost, nama je domače, zato sva si nadeli predpasnik in se dela lotili čisto resno.

Na vrtu sva pregledali zelišča in si jih zamišljali ob različnih pijačah. Izbrali sva sivko, poprovo meto, vrtni timijan in ognjič. Sivka pri ženski nikoli ne zataji, če smo le previdni in z njo ne pretiravamo. Sivka je trdoživa rastlina, ki najbolje uspeva in razvije svojo moč v surovih razmerah, kar sva želeli nakazati s samo obliko piškotov.

Meta deluje »hladilno« in v kombinaciji s čokolado je preverjeno dobra tako za odrasle kot otroke. Okus mete in čokolade je intenziven, tudi barva čokolade je posebna, zato sva obliko pustili enostavno okroglo.

Vrtni timijan je prefinjena začimba, katere pravi okus začutimo šele nekaj trenutkov po zaužitju – in enako deluje v keksih. Po dveh keksih in požirku piva bi preizkušanje kar nadaljevali in nisem bila čisto prepričana, kaj je tako »vleklo«. Morda ognjič, ki je testo lepo obarval in spominjal na sončno svetlobo, zato so tudi dobili obliko sončka.

Predno se lotite dela, naj vam napišem, da sem mimogrede ugotovila, da so slani sončki izjemno mamljiv priboljšek za pse. Naš pritlikavi šnavcer Dino in šarplaninec Šar me dobesedno peljeta do papirnate vrečke, kjer imam shranjene, in čakata.