Sestavine:
400 g testenin
2 pločevinki vloženega paradižnika (pire, pelati, koščki) ali 0,5 kg narezanih svežih paradižnikov
200 g ribjih filejev (oslič, atlantski list ipd.)
450 g zamrznjenih morskih sadežev
žlica kaper, glavica česna, bazilika
po želji narezane izkoščičene oljke
Priprava:
Ribje fileje na hitro popečemo na olju, da porjavijo. Popečene razkosamo.
Testenine stresemo v slan krop in skuhamo al dente.
V širšo kozico dodamo paradižnik, morske sadeže in nad močnim plamenom kuhamo 5 minut.
V omako vmešamo kose rib, strt česen, narezano baziliko, oplaknjene kapre (in oljke), odcejene testenine, premešamo in takoj ponudimo z zeljno solato.
Različica: Namesto zamrznjenih izberemo sveže morske sadeže glede na ponudbo v ribarnici.
Nasvet: Sveže školjke najprej temeljito skrtačimo, nato stresemo v ponev in nekaj minut segrevamo, da se odprejo. Tiste, ki se ne odprejo, zavržemo. Odstavimo in meso školjke ločimo od lupine kar nad ponvijo, da prestrežemo tekočino. Meso školjk vmešamo k paradižnikom, ki jih skuhamo posebej, in nazadnje prilijemo precejeno prestreženo tekočino.