Petkov namig za kosilo: Rižota z jajčevci in rokforjem  

Aromatična; priprava 5 minut, čas kuhanja 15 minut

Objavljeno
19. avgust 2016 10.40
Posodobljeno
26. avgust 2016 12.00
Mojca Koman
Mojca Koman

Sestavine:

2 jajčevca

2 čebuli

360 g riža za rižoto

žlička karija

1 dl belega vina

rožmarin

približno liter jušne osnove

2 žlici oljčnega olja

žlica masla

150 g rokforja ali podobnega sir s plemenito plesnijo

Priprava:

Posebej zavremo jušno osnovo (ali vodo). Očistimo in narežemo čebuli in jajčevca. Rožmarin drobno sesekljamo. Vse stresemo v globoko večjo ponev, potresemo s karijem in na oljčnem olju dišeče popražimo.

Dodamo riž, premešamo, po minuti prilijemo vino, počakamo, da vsa tekočina izpari, šele nato začnemo postopno prilivati jušno osnovo kakor za običajno kremasto rižoto – po zajemalkah – in krepko mešamo.

Ko je riž že skoraj povsem mehak, odstavimo, vmešamo maslo, povrhu položimo kose rokforja, pokrijemo in ponev nesemo na mizo. Ponudimo s solato iz rdeče pese.

Opomba: Ne pozabite na rožmarin. Neverjetno, kako zaokroži okus!