Sestavine:
2 jajčevca
2 čebuli
360 g riža za rižoto
žlička karija
1 dl belega vina
rožmarin
približno liter jušne osnove
2 žlici oljčnega olja
žlica masla
150 g rokforja ali podobnega sir s plemenito plesnijo
Priprava:
Posebej zavremo jušno osnovo (ali vodo). Očistimo in narežemo čebuli in jajčevca. Rožmarin drobno sesekljamo. Vse stresemo v globoko večjo ponev, potresemo s karijem in na oljčnem olju dišeče popražimo.
Dodamo riž, premešamo, po minuti prilijemo vino, počakamo, da vsa tekočina izpari, šele nato začnemo postopno prilivati jušno osnovo kakor za običajno kremasto rižoto – po zajemalkah – in krepko mešamo.
Ko je riž že skoraj povsem mehak, odstavimo, vmešamo maslo, povrhu položimo kose rokforja, pokrijemo in ponev nesemo na mizo. Ponudimo s solato iz rdeče pese.
Opomba: Ne pozabite na rožmarin. Neverjetno, kako zaokroži okus!