Sestavine:
20 g kvasa
120 g bele moke
250 g ajdove moke
sol
4 žlice meda
100 g lešnikov
Priprava:
V nekaj žlicah mlačne vode razpustimo kvas. Po želji dodamo žlico sladkorja in pustimo vzhajati.
Ajdovo moko stresemo v skledo, pomešamo s ščepcem soli in poparimo s kropom. Dodamo le toliko vrele vode, da se vsa ajdova moka navlaži. Ohladimo do mlačnega.
Poparjeni ajdovi moki dodamo belo moko, še pol žličke soli, kvasno raztopino (vode raje ne več!) in zamesimo testo. Na hitro ga pregnetemo in postavimo na toplo, da vzhaja.
Vzhajano testo razdelimo na 3 svaljke in pustimo, da še enkrat na kratko vzhajajo.
Velik in širok lonec največ do polovice napolnimo z vodo, jo solimo in zavremo. V krop previdno položimo ajdove svaljke in jih napol pokrito nad srednje močnim plamenom kuhamo 25 minut. Na polovici kuhanja jih obrnemo.
Kuhane vzhajance narežemo na rezine in ponudimo kot sladico z medom in grobo nasekljanimi lešniki po enolončnici z ribjim mesom in rižem.