Petkov namig za kosilo: Dušene kumare v hrenovi omaki

Gotovo je še kje kakšna pozab­ljena kumara; priprava 5 minut, čas kuhanja 10–15 minut

Objavljeno
28. september 2015 19.32
DUŠENE KUMARE
Mojca Koman
Mojca Koman
Potrebujemo: 

2 večji kumari

sol

tanjši por (samo beli del)

4 stroki česna

žlica oljčnega olja

1 dl vode

2–3 žlice kisle smetane

svež ali suh koper

2 žlici pretlačene skute

Priprava:

Droben por narežemo na manjše kose in stresemo v lonec.

Česen stremo in dodamo k poru. Prilijemo olje in pristavimo. Nad šibkim ognjem počasi pražimo, da česen zadiši.

Medtem hitro olupimo kumare, jih prerežemo po dolgem in z žlico (z ozko žlico za sladoled brez mehanizma, gre lažje) odstranimo semenje. Nato jih prečno narežemo na prst debele rezine. Stresemo v lonec k česnu in poru, kratko popražimo in prilijemo vodo.

Pokrijemo in počasi dušimo 5 minut.

Zdaj dodamo skuto in kislo smetano, solimo in kuhamo še nekaj minut, da se omaka zgosti.

Nazadnje potresemo s koprom in ponudimo kot prilogo k pečenemu krompirju in popečenemu ribjemu fileju.