2 večji kumari
sol
tanjši por (samo beli del)
4 stroki česna
žlica oljčnega olja
1 dl vode
2–3 žlice kisle smetane
svež ali suh koper
2 žlici pretlačene skute
Priprava:
Droben por narežemo na manjše kose in stresemo v lonec.
Česen stremo in dodamo k poru. Prilijemo olje in pristavimo. Nad šibkim ognjem počasi pražimo, da česen zadiši.
Medtem hitro olupimo kumare, jih prerežemo po dolgem in z žlico (z ozko žlico za sladoled brez mehanizma, gre lažje) odstranimo semenje. Nato jih prečno narežemo na prst debele rezine. Stresemo v lonec k česnu in poru, kratko popražimo in prilijemo vodo.
Pokrijemo in počasi dušimo 5 minut.
Zdaj dodamo skuto in kislo smetano, solimo in kuhamo še nekaj minut, da se omaka zgosti.
Nazadnje potresemo s koprom in ponudimo kot prilogo k pečenemu krompirju in popečenemu ribjemu fileju.